Annons:

Nej till SD-motion om särskilda regler mot tiggeri

Kommunalråden Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S) avslår Sverigedemokraternas motion om tiggeri. Foto: Simon Henriksson

Nej till SD-motion om särskilda regler mot tiggeri

Motionen lämnades in i september 2014. Nu, nästan tre år senare, har Sverigedemokraterna fått avslag på sitt förslag om särskilda ordningsföreskrifter för tiggeri.
– Vi behöver inte ha särskilda regler för tiggeri, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

Tiggeridebatten i Sverige har varit hård under de senaste åren och på regeringsnivå pågår ett stort utredningsarbete. I en motion från 2014 har Sverigedemokraterna krävt särskilda ordningsföreskrifter för tiggeri.

I motionen påstår SD att tiggerier organiseras av ”kriminella ligor” och att det ”saknas behov i Vimmerby av att tigga pengar som levebröd”. Partiet hänvisade också till att bland annat Södertälje kommun infört tillståndsplikt för tiggeri.

Det ville SD införa även i Vimmerby och man ville även hänvisa tiggare till området mellan Stadshuset och Stångågatan.

Kommunstyrelsen sa i förra veckan nej till förslaget.

– Det blir en knepighet om vad som är tiggeri och vad som är insamling. Ska man behöva be om tillstånd för att samla in pengar till Röda Korset? Jag tycker att man ska titta på frågan på nationell nivå, säger Peterson (M).

– Vi upplever inte att det finns någon problematik när det gäller tiggeri i Vimmerby i dag, sedan kan det förstås vara svårt att se människor tigga, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt