Annons:

  • Här åker politikerna linbana – uppfräschade lekplatser i hela kommunen

    Peter Karlsson (C) och Ola Gustafsson (KD) testar den uppfräschade lekplatsen i Gullringen. Foto: Simon Henriksson

  • Här åker politikerna linbana – uppfräschade lekplatser i hela kommunen

    "Oj, vad det går!" Ola Gustafsson testade den nya linbanan.

  • Här åker politikerna linbana – uppfräschade lekplatser i hela kommunen

    Peter Karlsson (C) såg ut att trivas som fisken i vattnet när han fick bli barn på nytt för en stund.

  • Här åker politikerna linbana – uppfräschade lekplatser i hela kommunen

    "Törs du verkligen?", ser Ola Gustafsson ut att tänka när Peter Karlsson kastar sig ut på linbanan.

Här åker politikerna linbana – uppfräschade lekplatser i hela kommunen

Just nu pågår en uppfräschning av kommunes olika lekplatser. Först att få en helt färdig lekplats av det nya konceptet är Gullringen.
– Det är roligt att se att det blev så fint, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons:

Tidigare under 2022 antogs kommunens nya lek- och badplatsstrategi. Kommunen har satsat stora pengar på att upprusta de olika lekplatserna och först ut att vara helt färdig med det nya konceptet var lekplatsen vid Andra Tvärgränd i Gullringen.

– Precis innan semestern blev man klar med lekplatsen i Frödinge. Behovet var stort där eftersom det var i dåligt skick, så där väntar man på en etapp till med linbanan. Det här är den första lekplatsen inklusive linbana som är klar, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.

Tre personer arbetar med att gå över lekplatserna i kommunen och på måndagens sattes skopan i marken för lekplatsen i Södra Vi. I Gullringen är man även klara med lekplatsen i Trädgårdslund. 

– Allt är nytt här utom gungställningen. Den ska fräschas upp, så att den färgmässigt stämmer överens med de nya delarna. Sedan kommer inte varje lekplats att se likadan ut, men det kommer finnas inslag av linbana, lekhus, rutschkana och klätterställning. 

Barn har involverats

Barn har också fått vara med och tycka till under processens gång.

– I arbetet med strategin har man involverat barn på förskolor. På en förskola var det omröstning och på en annan fick man rita teckningar. Vad barnen tycker har vägts in, säger Ola Gustafsson.

– Vi gör så även på skolgårdar och förskolegårdar, där även pedagogerna har fått vara med och tycka till. Grundkoncepet är likadant, men alla lekplatser och skolgårdar kommer inte se likadana ut. Det är kul att se hur fint det blev och förhoppningsvis kommer det uppskattas av barnen, säger Peter Karlsson (C).

Satsar miljoner

Totalt rör det sig om ett 20-tal lekparker som ska fixas till. 

– Vi har köpt in saker för 1,9 miljoner kronor. Mycket har lagts i förråden och nu har vi två miljoner kronor avsatta för det här i årets investeringsbudget. Det finns ytterligare pengar i planen för de kommande åren. Så länge vädret är gynnsamt rullar det här arbetet på under hösten, säger Ola Gustafsson.

En del lekplatser ska också avvecklas i enlighet med den nya strategin.

– De kommer inte avvecklas direkt, utan det handlar om att man inte satsar på just dessa. Vi koncentrerar oss på en del och gör dessa bättre. Sedan är det här en levande strategi som kan komma att förändras. Blir det plötsligt många barn i närheten av en lekplats så kommer man att satsa på den. En större lekpark ska ju också göras inne i Vimmerby.

Kommunal flis

Underlaget kommer också bli flis istället för sand eller grus.

– Det här är egen kommunal flis. Det beror på att sand packas upp efter en vinter och flisen håller på bättre. Dessutom är sand en ändlig resurs, så det är bättre ut miljöhänseende. 

I samband med det här arbetet har man också tillskapat fler parkeringsplatser vid den kommunala badplatsen Dammen i Gullringen.

– Det har tidigare inkommit ett medborgarförslag om det, så då passade vi på när vi var på orten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt