Annons:

Statsvetaren siar om valet i Vimmerby: ”Hon är inget starkt kort”

Statsvetaren Erik Wångmar siar om valet i Vimmerby. Foto: Linnéuniversitet/Pressbild

Statsvetaren siar om valet i Vimmerby: ”Hon är inget starkt kort”

På söndag går Vimmerbyborna till val. Utan några som helst mätningar är det förstås svårt att förutse utgången. Vi gjorde ett försök med statsvetaren Erik Wångmar. 

Annons:

Ganska omgående kommer han in på att Centerpartiet kan falla tillbaka ordentligt.

– Min känsla är att Centerpartiet riskerar att tappa i valet på grund av all turbulens. Det har lugnat ned sig nu, men man gick till val på ett nytt ledarskap. Det gamla var inte så advekat menade man, men man lyckades inte särskilt bra under den första mandatperioden, säger Erik Wångmar, statsvetare och verksam vid Linnéuniversitet.

Han tänker inte minst på att partiet och dess samarbetspartner i princip tvingade bort det populärt kryssade kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij från posten.

– Det var inte lyckosamt för Centerpartiet. Dessutom var det en fejd mellan henne och Erik Paulsson, där han dömdes för olaga hot. 

Hur mycket tror du behandlingen av Ingela Nilsson Nachtweij påverkar?

– Som jag ser det finns det tre saker. Att hon fick lämna samt den turbulens som då rådde och en negativ rikstrend över en längre tid. Kommer Centerpartiet upp till sitt valresultat från 2018 vore det en utomordentligt stor framgång. Å andra sidan vore det inget konstigt valresultat för Centerpartiet ur ett historiskt perspektiv.

"Inget starkt kort"

Socialdemokraterna gjorde ett miserabelt val 2018 och tappade hela sex mandat. Partiets sämsta valresultat någonsin sedan valet till Vimmerby kommun 1970.

– Jag kan tänka mig att Socialdemokraterna återhämtar sig i viss utsträckning och det kan även komma att ske på Vänsterpartiets bekostnad. De gjorde ett bättre val än normalt i Vimmerby för fyra år sedan. 

Har väljarna glömt bröllopet med Moderaterna?

– Jag tror varken att S eller M är intresserade av ett samarbete igen. Moderaterna har också behövt byta frontfigur i Vimmerby igen. Helen Nilsson är inget starkt kort som förstanamn för Socialdemokraterna. Det är väldigt ojämn nivå på Socialdemokraterna i länet. Johan Persson i Kalmar är ett väldigt starkt kort, men det är varken Helen Nilsson, Dan Nilsson i Västervik eller Tomas Söreling i Hultsfred. De är inte i närheten av Johan Perssons kapacitet.

Så ser han på majoritetsfrågan

Erik Wångmar vill varken döma ut Miljöpartiets eller Landsbygdspartiet oberoendes chanser att ta ett mandat.

– Landsbygdspartiet har ett mandat i Kinda och kanske kan det vara viss inspiration. Det är möjligt att en del missnöjda centerpartister går dit, men samtidigt är Lpo om jag minns rätt motståndare till EU. Jag utesluter inte att de kan ta ett mandat. Miljöpartiet har en bättre rikstrend än för fyra år sedan och det är inte heller omöjligt.

Sverigedemokraterna har också haft en speciell mandatperiod där Anneli Jakobsson tvingats bort. Hur kommer det påverka?

– Det är svårt att bedöma. Vad som händer på lokal nivå spelar inte alltid så stor roll. Framgångar på riksplanet är det viktigaste och många av SD:s väljare har inte detaljkunskap om den kommunala politiken. Med den rikstrenden som är just nu är det starka SD-siffror och då kan det bli bättre valresultat på kommunal nivå också. Förmodligen blir det sämre i kommunvalet, men mindre skillnad än tidigare.

Statsvetaren ser två huvudalternativ när det gäller majoritetsfrågan efter valet i Vimmerby.

– Det ena är ett borgerligt minoritetsstyre och det andra är ett blocköverskridande. Då tror jag snarare vi får se S och C än S och M igen. Det kanske kan vara något mer parti inblandat. Ett minoritetsstyre med S och V är väl inte så troligt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt