Annons:

Centern kritiskt mot musikslakten – men har inte tittat på budgetramen

Centerparitets Ingela Nilsson Nachtweij presenterar flera förslag för att rädda Kulturskolan. Foto: Simon Henriksson

Centern kritiskt mot musikslakten – men har inte tittat på budgetramen

Centerpartiet är kritiskt mot majoritetens föreslagna slakt av musikverksamheten inom Kulturskolan. Nu öppnar man för att minska besparingskravet på kultur- och fritidsnämnden – tvärtemot sitt eget budgetförslag i juni. – Vi har inte tittat så noga på kultur- och fritidsnämndens budgetram, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij.

Annons:

När budgetramarna fattades i kultur- och fritidsnämnden innehöll både majoritetens och oppositionens förslag en besparing på tre miljoner på kultur- och fritidsnämnden.

Mycket pengar med tanke på att nämnden i år bara hade medel på cirka 40 miljoner kronor. Igår avslöjade Dagens Vimmerby att majoriteten väljer att lägga ned musikverksamheten på Kulturskolan i Vimmerby. Enligt våra uppgifter berörs fem heltidstjänster och en tjänst på 75 procent. Alla kurser med instrument, sång, drill och så vidare kommer att försvinna från Kulturskolans utbud.

Centerpartiet är kritiskt till förslaget.

– Vi tycker inte alls att det är lämpligt. En kulturskola bärs upp av instrumentundervisningen och vi behöver titta på konsekvensanalyser även här. Det slår mig att majoritetens budgetprocesser har varit helt olika för BUN och KoF. När det gäller BUN var man väldigt tydlig och detaljerad, här har man inte sagt någonting. Jag tycker också att den här diskussionen borde ske på gruppledarnivå. Det är olyckligt när majoriteten pekar ut vår enskilda nämndsledamot, säger gruppledaren Ingela Nilsson Nachtweij (C).

”Inte kollat på det”

Centerpartiet lade samma budgetram för kultur- och fritidsnämnden som majoriteten.

– Men när man tittar i protokoll så är det reservationer på de här budgetramarna. När våra ramar inte gick igenom föll de.

Men hade ert förslag vunnit hade det ju varit samma besparingskrav på KoF?

– Ja. Det är klart att det är en problematik i det. Vi har inte tittat så noga på ramen inom kultur- och fritidsnämnden, men vi är öppna för att titta noggrannare på ramen och titta på om tre miljoner är rimligt. När detaljbudgeten tas kommer vi att lägga ett eget budgetyrkande, men det kommer vi att presentera senare.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Det finns olika skäl till det. I första hand var det för att direktiven för KoF var så otydliga. Vi har inte heller fått några underlag.

Vilka underlag har ni bett om som ni inte fått?

– Vi vill veta vad det skulle innebära om man höjde avgifterna och tog bort rabatten om man har flera barn i Kulturskolan. Det har vi inte fått beräkningar på. Vi har inte heller fått någon konsekvensanalys.  

Enligt tillförordnade kultur- och fritidschefen Anna Olausson har ni fått alla handlingar som ni begärt.

– Det får vi följa upp i så fall. Höjda avgifter vet jag att vi har resonerat om.

”Tappar så mycket kompetens”

Centerpartiet vill nu titta över det totala besparingskravet för nämnden och undersöka hur stor del av Kulturskolan som går att rädda med höjda avgifter. Man vill också titta på att införa ett maxtak för föreningsbidraget.

– Effektiviseringar behövs, men vi måste titta på det tillsammans med personalen. Det viktiga beskedet från vår sida är att vi inte ska förhasta oss och göra något som vi kommer att få ångra. Kulturen är viktig för Vimmerby och man tappar så mycket kompetens om man skickar iväg de duktiga pedagoger som finns i verksamheten.

En namninsamling har påbörjats för att protestera mot nedskärningen inom Kulturskolan. När den här artikeln skrevs hade 1 046 personer skrivit under.

– De här processerna i samhället är inte bra för kommunen. Vi skulle behöva en mycket bättre samverkan och mer dialog innan förslagen kommer, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt