Annons:

”Finns inget beslut fattat om Fabriken”

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) anser att beslutet om att flytta Fabriken måste omprövas. Foto: Simon Henriksson

”Finns inget beslut fattat om Fabriken”

Kultur- och fritidsnämndens beslut om att flytta Fabriken till Kulturskolan är ogiltigt. Det menar oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij. – Som jag ser det måste beslutet omprövas, säger hon.

Annons:

Det var i november som den numera nerlagda nedlagda kultur- och fritidsnämnden beslutade att verksamheten i Fabriken ska flyttas in i Kulturskolans fastighet vid gymnasiet. Ingela Nilsson Nachtweij hävdar att kommunallagen kräver att den sortens beslut måste innehålla finansiering för att vara giltig.

I flera artiklar har Dagens Vimmerby berättat om ärendet – och att det både fattas en beräkning av kostnaden för flytten samt fördelade medel.

– Det är inget beslut fattat eftersom det saknas finansiering. Den här frågan måste lyftas upp i kommunstyrelsen för att vi ska få en kostnadsberäkning och finansiering. Som jag ser det måste beslutet omprövas. Kommunallagen kräver sund ekonomisk hushållning och vi har även fattat beslut om att alla investeringsbeslut ska tas av fullmäktige, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

”Många aspekter att väga in”

Nilsson Nachtweij anser att kommunens ekonomiska situation kräver extra försiktighet.

– Vi har en kärv ekonomi och måste vara väldigt noggranna när vi organiserar om. Det gäller all verksamhet. I det här fallet har vi ingen tydlig bild av vad man ska använda Fabriken till.

Anser du att Fabriken ska flyttas ned till Kulturskolan?

– Jag tror att man ska utgå från den budget 2016 som nu håller på att hanteras av kommunstyrelsen. Vi har flera möten inbokade under de närmaste veckorna där vi ska hantera en budgetkorrigering och sedan gå in i budget 2017 direkt på det. Den ekonomiska situationen är brådskande och det är viktigt att ha med sig att den här flytten kostar pengar, men jag vill inte värdera vilka verksamheter som ska vara i vilken lokal. Det är många aspekter som måste vägas in när befintliga verksamheter ska byta lokalisering och när verksamheternas innehåll ska förändras. Därför krävs ett underifrånperspektiv där dialogen med personalen som kan verksamheten är grunden.

Hur ser du på att nämnden tog det här beslutet utan finansiering?

– Det tycker jag är märkligt. Som jag bedömer det har det en stor budgetpåverkan och därför har jag agerat i det här.

Protesterade ditt parti nämnden?

– Jag tror inte att man gjorde det. Som jag ser det har det inte funnits något ärende där man beslutar om en flytt eftersom det saknas finansiering. Det är ett ganska otydligt beslut. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt