Annons:

Trygghetslarmen har redan kompletterats med brandlarm – vållade ändå debatt

Niklas Gustafssons (M) motion om att koppla ihop trygghetslarm och brandvarnare vållade viss debatt i fullmäktige. Foto: Arkivbild

Trygghetslarmen har redan kompletterats med brandlarm – vållade ändå debatt

I fredags hade 30 av 400 trygghetslarm i kommunen blivit försedda med brandlarm. I maj togs beslutet av socialnämnden. Ändå vållade en motion om frågan debatt i fullmäktige.

Annons:

I maj fördelade socialnämnden en kvarts miljon kronor till att förse trygghetslarmen med brandvarnare i Vimmerby kommun.

– Det är något vi har diskuterat hela vintern, ända sedan den tragiska branden i centrala Vimmerby, sa Lars Sandberg (C), vice ordförande i nämnden.

Det han syftade på var den otäcka händelse där en kvinna i 75-årsåldern avled i en brand dagarna före jul. Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) författade tidigare i våras också en motion i ärendet. 

I fredags tog vår tidning del av uppgifter som visar att 30 av 400 brandvarnare så här långt hunnit installeras. Arbetet fortlöper nu under hösten.

Trots detta vållade Niklas Gustafssons (M) motion om att förbättra brandsäkerheten för brukare med trygghetslarm, som nu var uppe för beslut i fullmäktige, viss debatt.

– Det är bra att det här har påbörjats, men det här fanns inte med i er budget och då hade det varit önskvärt att man hade bifallit motionen. Vi kunde ju i förra veckan läsa att det kommit till nytta, sa oppositionsrådet från talarstolen. 

"Inget som hänger ihop"

Han fick uppbackning av kristdemokraten Ola Gustafsson.

– Det är sorgligt att man inte kan visa den respekten och säga att det här är en bra motion och nu bifaller vi den. Alla tycker det här är bra och angeläget. Vi i Vimmerbyalliansen bestämde oss för under den förra mandatperioden att titta på innehållet i motionen, även om det kom från en annan partibeteckning, sa han syrligt. 

SD-ledamoten Jimmy Rödin yrkade också bifall till motionen.

– Det här är ett arbete som redan är påbörjat mellan räddningstjänsten och socialförvaltningen. Larmen installeras just nu och därför blir motionen besvarad. Vi är ju redan där, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden.

Även Lars Sandberg (C), vice ordförande i nämnden, markerade sin syn på det hela.

– Den här diskussionen påbörjades redan 20 december och då var diskussionen om det skulle implementeras redan vid årsskiftet. Beslutet då blev att göra det först i år, men det är inget som hänger ihop med motionen, sa han.

Fullmäktiges beslut blev att motionen skulle anses besvarad. Den samlade oppositionen reserverade sig mot det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt