Annons:

Nämnden halverar sparbetinget på Kulturskolan

Från 1,3 miljoner kronor till 700 000. Nämnden halverar nästan sparet på Kulturskolan. Foto: Simon Henriksson

Nämnden halverar sparbetinget på Kulturskolan

Nästan en halvering av besparingen på Kulturskolan. Från 1,3 miljoner kronor till 700 000. Och majoriteten vill dessutom slopa hela kultur- och fritidsnämnden, precis som DV avslöjade igår. – Vi kände att det inte var fruktbart att ta bort en hel gren, säger ordförande Peter Högberg (S).

Annons:

Alla protester mot slakten av Kulturskolan har uppenbarligen hjälpt. Majoriteten backar – och har tillsammans med oppositionen kommit överens om att minska Kulturskolans ram med 700 000 kronor i stället för det ursprunliga sparet på 1,3 miljoner kronor. 

– Mitt mål har hela tiden varit att hitta en kompromiss, att att hitta en enighet. Jag har ställt frågor till oppositionen och jag är fantastiskt glad att vi nått en enighet. Vi kände att det inte var fruktbart att ta bort en hel gren av Kulturskolan, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Peter Högberg (S).

Höjningen på avgifterna per termin blir 250 kronor, från dagens 500 kronor till 750 kronor. Majoriteten föreslog 700 kronor, men gick med på oppositionens 750 kronor. Det ska ge 134 000 kronor räknar kultur- och fritidsnämnden med. Det finns också ett förslag från den lila majoriteten att avveckla nämnden, som DV kunde avslöja redan igår, och det ska spara 375 000 kronor. 

– Hur det ska gå till utreds nu och vi har en utredare som tittar närmare på det. Ett alternativ är att lägga ner nämnden och att den hamnar under kommunstyrelsen, ett annat är att den hamnar under en annan nämnd och ett tredje är att andra verksamheter hamnar under kultur- och fritidsnämnden, säger Peter Högberg (S). 

Oppositionen vill inte lägga ner nämnden. 

– Vi vill inte lägga ner nämnden, vi vill att kommunstyrelsen ska förstärka Kulturskolan med 500 000 kronor. Vi tror på att utvveckla nämnden, inte på att lägga ner den, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) till Dagens Vimmerby.

Oklart med antal tjänster

Peter Högberg kan inte säga hur många tjänster som räddas i och med det nya beskedet. 

– Det är inte helt klart och vi beslutar egentligen inte om tjänster, utan om politiska inriktningar och politiska ramar. Vi utreder också en ny organisation för Kulturskolan och det blir en extra nämnd den 9 november. Är det tjänster som sägs upp eller som förändras? Blir det nya tjänster? Det är inte helt klart, säger han. 

Fortfarande är kravet att kultur- och fritidsnämnden ska nå tre miljoner kronor. 

– I papperet, på den sista raden, står det tre miljoner kronor. Dit kommer vi inte nå 2016. Vi kommer gå så långt vi kan, det viktiga är att förändringarna består. Jag vill skynda långsamt, vi handskas med människor och för deras skull är det viktigt att besluten inte hamnar i långbänk. Medarbetarna måste få besked om sin framtid och vi ska göra någon form av tidsplan.  

Skapa en "Kulturfabrik"

Målet är att förena Kulturskolan med Fabriken och få en "Kulturfabrik". 

– Det blir en större organisationsförändring än i ett första skede. Nu fokuserar vi mer på hur vi kan organisera en modern kulturfabrik än på neddragningar. Tanken är att kunna bredda Kulturskolan och Fabriken ska flytta in i Kulturskolans lokaler. 

Därmed vill majoriteten också frigöra Fabrikens lokal, antingen för att flytta in annan verksamhet eller för att sälja.

– Fabriken kan bli lokal för platser i BUN:s syfte med anledning av den ökade flyktingströmmen. Det är en akut fråga som vi tittar på. Det kan också innebära att vi kan flytta hem verksamheter som är utanför kommunen eller att lämna andra fastigheter vi äger i kommersiellt syfte. Vi kommer att titta på det här skyndsamt, säger Peter Högberg. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt