Annons:

BUN:s ordförande:

BUN:s ordförande Lis Astrid Andersson (S) anser att situationen är ohållbar. Foto: Vimmerby kommun

BUN:s ordförande: "Personal går till arbetet sjuka – en ohållbar situation"

Barn- och utbildningsnämnden ville ha en utökad ram med nästan 32 miljoner kronor. Det blev 20 miljoner mindre än så.
– Vi måste helt enkelt prioritera. Vi har större behov än så, säger ordförande Lis Astrid Andersson (S).

Annons:

För den utökade budgetramen på tolv miljoner kronor för 2018 har barn- och utbildningsnämnden beslutat att i första hand prioritera förskola och särskola. 

– När det handlar om förskolan så är det en självklar satsning vi vill göra. Vi har en alldeles för låg personaltäthet och vi är medvetna om vilka behov som finns. Vi har höga sjukskrivningstal och personal som går till arbetet sjuka. Det är en ohållbar situation, säger Lis Astrid Andersson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och fortsätter:

– Vi vet också att särskolans behov ökar, vi har cirka tio elever mer inskrivna än tidigare, så där måste vi också stärka upp. 

"Större behov"

Förslaget till fördelning av de tolv miljonerna ser ut såhär: 1,5 miljoner till grundsärskolan, 1,5 miljoner till ett resursteam i förskolan, 7,5 miljoner till Lilla Lunden (kostnader för personal och barn) och 0,7 miljoner för tillsättning av en förskolechef. Hur de återstående 800 000 kronor ska fördelas är inte klart. 

BUN hade önskat 20 miljoner kronor ytterligare.

– När det handlar om förslaget till rambudget, så ser vi att vi har ett större behov än så. Vi är helt enkelt tvungna att prioritera och då prioriterar vi förskolan och särskolan.  

Behovet av en ny förskola är fortfarande stort.

– Det är lika stort som innan sommaren. Det som har hänt är ju tillfälliga lösningar som inte är hållbara i längden. Vi kommer att fortsätta diskussonen och ser var vi landar.

På dagens nämndsammanträde ska budgetramen fördelas inom BUN.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt