Annons:

Till attack mot SD-motion:

Erik Paulsson (C) menar att SD-ledamoten Anneli Jakobssons (bild) motion hade inneburit ett lagbrott.

Till attack mot SD-motion: "Hade varit ett lagbrott"

Sverigedemokraterna vill strypa invandringen helt till Vimmerby kommun. Motionen mötte hårt motstånd på måndagens fullmäktige.
– Ingen fråga du kan driva här. Det hade varit olagligt att ta ett sådant beslut, säger Erik Paulsson (C), ledamot i fullmäktige.

Annons:

I en motion har Sverigedemokraterna föreslagit att helt sluta ta emot nyanlända. SD menar att kostnaderna är, och kan bli, för stora för kommunen att hantera. 

– Jag är jättetacksam för att människor flyttar hit, så länge de har arbete och betalar skatt. Vi ser att det finns en stor arbetslöshet bland utrikesfödda, och det är inte jag som säger, det är Arbetsförmedlingens statistik, säger Anneli Jakobsson (SD). 

Eva Berglund (S) menade att "det var dags att sluta prata om kommunens dåliga ekonomi kopplat till till de nyanlända". 

– Utan dem hade vi inte klarat äldreomsorgen i somras och förra året gav mottagandet av ensamkommande ett överskott på 25 miljoner kronor. Det gjorde att vi kunde satsa miljoner på hemtjänsten, säger Eva Berglund (S). 

"Ett lagbrott"

Enligt Centerpartiets Erik Paulsson är motionen, om den skulle blivit verklighet, till och med olaglig. 

– Det hade varit ett lagbrott att godkänna den här motionen, det är inte tillåtet att neka människor att bosätta sig här på grund av etnicitet. Sådana beslut kan man inte fatta i kommunfullmäktige. Det är en fråga för riksdagen, så driv den debatten i media. Jag kan hålla med dig om att det är problematiskt med kostnadsutvecklingen ur ett nationellt perspektiv när alla nyanlända inte når fullt ut så fort. Men titta på Hultsfred, de har fått påbackning nu för sitt beslut om att inte betala ut försörjningsstöd. Sannolikt får de återgå efter januari, säger Paulsson.

Fullmäktige avslog motionen. SD:s två närvarande ledamöter reserverade sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt