Annons:

Kritiken mot majoriteten:

Ola Hammarbäck (KD) är kritisk mot majoriteten.

Kritiken mot majoriteten: "Vill dela ut guldstjärnor även om man inte håller måttet"

Det blev debatt när de finansiella målen skulle klubbas. Ola Hammarbäck (KD) ville ändra en mening till en annan. Majoriteten ajournerade sig men stod till slut fast vid sitt förslag.
– Ni vill dela ut guldstjärnor även om man inte håller måttet. Det är svag styrning, säger han i riktning till majoriteten.

Annons:

Under måndagens kommunfullmäktigesammanträde skulle återrapporteringen av budget för 2024 göras och kommunfullmäktige skulle också fastställa de finansiella målen. 

Att det kunde bli debatt var tydligt redan i kommunstyrelsen, där kristdemokraten Ola Hammarbäck reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget yrkande. Det var något han stod fast vid även på fullmäktige. 

– Vimmerbys ekonomi blöder och det är vi smärtsamt medvetna om. Då är det viktigt med de finansiella målen och det är ännu viktigare att det är på riktigt. Vi ska hålla oss efter en god ekonomi och innan årsskiftet, när vi tog beslut om budget, stod vid fast vid att budgeten gäller och att det är vad nämnderna har att förhålla sig till, säger Ola Hammarbäck. 

Det han ville korrigera var formuleringen "Budgetföljsamhet och prognossäkerhet ska vara god (högst 1 procent avvikelse)". 

– Om budgeten är på 400 miljoner kronor, så säger man nu att man gärna får överskrida den med fyra miljoner kronor. Det är inom marginalen. Hela kommunens budget är på en miljard. En procent av det är tio miljoner kronor. Var ska vi ta tio miljoner? Jag har justerat mitt yrkande från kommunstyrelsen och vill att det ersätts med två. Budgetföljsamheten ska vara god, men vad gäller prognoserna kan det vara högst en procents avvikelse. 

Begärde ajournering

Oppositionskollegan Niklas Gustafsson (M) ansåg att det var kloka ord från Ola Hammarbäck och yrkade bifall till den justerade formuleringen. Morgan Esping (SD) meddelade att hans parti var av samma åsikt. 

Vissa oklarheter uppstod i majoriteten, men til slut begärde Helen Nilsson (S) ajournering och hon lämnade salen i ett par minuter tillsammans med Jacob Käll (C) och Lars Johansson (V). 

Men majoriteten ändrade sig inte.

– Vad är god budgetföljsamhet? Det är svårt för nämnderna att hålla budget och att slå någon på fingrarna för att man avviker med mindre än en procent vill vi inte, säger Lars Johansson (V).

"Ska lyssna på Ola"

KD-toppen förklarade att hans syfte inte var att smälla någon på fingrarna.

– Men man gagnas av god budgetdisciplin och ett tydligt politiskt ledarskap. Målet om att hålla budget borde vara självklart och nu utgick jag från de finansiella målen. Det är högst rimligt med förtydligandet att avvikelsen gäller prognosen. 

– Vi har haft som mål att ha en budget i balans, men samtidigt är ett mål att det är helt okej att bryta mot det. Nä, jag tycker vi ska lyssna på Ola här, menade Niklas Gustafsson. 

Helen Nilsson (S) tryckte på att en budget är en beräkning. 

– Det kan vara bra om man komma till kommunstyrelsen och säga att vi kommer inte kunna hålla det här om det då också är tillåtande. När vi tar budget tar vi en ram och det är något att förhålla sig till och det är verkligheten. 

"Hur sjutton ska vi veta?"

Hammarbäck förklarade att han inte gjorde det här för att bråka. 

– Men en budget är mer än en beräkning. Det är ett styrdokument där den politiska viljan slås fast. Men då vill ni säga "det gör ingenting om ni använder mer". Vi hade en budget för oförutsett och det är beklagligt att ni plockat bort. Nu blir ett mål att inte hålla budget och det gör mig lite besviken faktiskt. 

Eva Berglund (S) ville också framhålla sin syn. 

– Hur sjutton ska vi i socialnämnden veta 1 januari hur vår budget slutar 31 december? Mellan 2014 och 2022 har vi gått från 117 000 hemtjänsttimmar till 140 000. Vi har en ökning på personlig assistans från 9 000 timmar 2017 till 50 500 timmar 2022. Då känns det bra att kunna ha möjligheten.

Fel resonemang

Men det tyckte inte Ola Hammarbäck var rätt resonemang.

– Med det resonemanget kan man höja procenten till fem för att socialen ska nå målet. Hade man haft överskott på 30-40 miljoner, så finns utrymmet. Nu står det minus 14 miljoner. Jag vet inte hur man ska kunna lova ut ännu mer pengar? Det går inte att dela ut guldstjärnor om man inte når målet, men ni vill dela ut guldstjärnor även om man inte håller måttet. Det är svag styrning.

Kristdemokraten begärde votering. 58 procent, eller 26 ledamöter, röstade för kommunstyrelsens förslag och 42 procent, 19 ledamöter, röstade för Ola Hammarbäcks förslag. Hela den samlade oppositionen reserverade sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt