Annons:

Facken om nedskärningen: ”Drabbar eleverna”

Från och med höstterminen 2016 kommer 3,8 tjänster skäras bort från grundskolan i Vimmerby kommun. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund är kritiska. – Alla vet väl hur mycket lärartjänster behövs, säger Laila Lööw, vice ordförande i Lärarförbundets Vimmerbysektion.

Annons:

3,8 tjänster färre inom grundskolan från och med höstterminen 2016. Det beskedet gav barn- och utbildningsförvaltningen i veckan. Exakt vilka tjänster det handlar om är ännu oklart – och förvaltningen tror sig kunna klara nedskärningen utan uppsägningar.

– Det är naturligtvis inget roligt besked. Alla vet väl hur mycket alla lärartjänster behövs, men jag har inte fått någon information om det här mer än det jag har läst mig till. Jag vet inte något om detaljerna och vet inte vilka tjänster som försvinner. Allmänt drabbar det eleverna eftersom lärartätheten blir sämre, säger Laila Lööw.

Monika Johansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund, vill avvakta:

– Så länge vi inte vet hur det kommer att slå är det svårt att uttala sig. Klart att det kommer att drabba lärarna på något sätt, men Birgitha Sahlin har tidigare sagt att ingen kommer behöva sägas upp, utan att det sker med naturliga avgångar. Om neddragningen leder till större klasser och ökar lärarnas arbetsbelastning är det inte bra. Om det däremot hänger ihop med att skolorna stängs och det bara blir ett par elever fler i klasserna är det kanske inte så allvarligt.

Både Lööw och Johansson är oroade över en ökad arbetsbelastning.

– Det är redan nu en hög arbetsbelastning, det är det överallt i skolan. Det kan finnas riska för att arbetsbelastningen ökar och det vore inte bra, säger Monika Johansson. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt