Annons:

Högye till frontalangrepp på riksdagsmannen:

Sandor Högye går till hårt frontalangrepp på riksdagsledamoten och länsordföranden Mattias Bäckström Johansson.

Högye till frontalangrepp på riksdagsmannen: "Kränkt min heder”

Sandor Högye har ombetts att lämna Sverigedemokraterna. Nu går Högye till attack på riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson – och hela SD.
– Jag uppmanar honom att läsa den svenska grundlagen. Han har kränkt min heder, säger den frispråkige SD-politikern.
Huruvida SD-ledamoten kommer att lämna politiken eller inte saknar han fortfarande svar på.

Annons:

Efter en intervju med Dagens Vimmerby, där Sandor Högye uppmanade svenska ungdomar att skaffa vapenlicens och beväpna sig, blev han ombedd att lämna sitt parti. 

Riksdagsledamoten och länsordföranden Mattias Bäckström Johansson menade att hans uttalanden "givetvis är helt oacceptabla".

Enligt Sandor Högye ligger även artikeln där han resonerar kring att det finns olika raser inom mänskligheten till grund för att han ombetts att avsäga sig sina uppdrag.

– Jag har blivit anklagad för att vara rasist av Mattias Bäckström Johansson. I ett mejl till mig skriver han att jag tillkännager mig själv som rasist genom att säga "det finns olika raser inom allt levande och varför skulle vi människor skilja oss från det". Det innebär att jag om jag säger att det finns olika raser, då tillkännager jag mig som rasist. Det innebär således att hela riksdagen och vår grundlag är rasistisk, enligt hans logik. Jag uppmanar Mattias Bäckström Johansson att läsa den svenska grundlagen, där det klart och tydligt står i paragraf 15, att "lag eller annan föreskrift får ej innebära att någon medborgare missgynnas därför att han med hänsyn till ras, hudfärg eller etniskt ursprung tillhör minoritet". Detta upprepas också i paragraf 22, punkt sju. 

Du menar att det här ger dig rätt till att det finns olika raser?

– Vår grundlag säger ju det! Varför skulle jag säga emot den? Då får hela riksdagen göra förändringar, så kanske jag eventuellt tänker om. Jag har inte begått något rasistiskt uttalande, i sådana fall är hela vår grundlag rasistisk.

Tidigare i somras föreslog regeringen att ordet "ras" ska plockas bort ur viss lagstiftning och ersättas med "föreställningen om ras". Detta motiverar regeringen med att det inte finns några vetenskapliga belägg för att dela in människor i olika raser. Den tidigare regeringen var också inne på att plocka bort begreppet "ras".

– Så länge det finns kvar i grundlagen kan jag omöjligen begå något fel. Jag refererar till grundlagen. Jag förstår inte logiken. Afrosvenskarna har också protesterat mot att ta bort begreppet ras. 

Anledningen till att Afrosvenskarnas riksförbund har protesterat mot en eventuell förändring är för att de anser att begreppet är viktigt för att belysa strukturell diskrinimering som enbart är baserad på hudfärg. 

– Så inte ens Afrosvenskarnas riksförbund vill ta bort begreppet ras.

"Man ska alltid ge igen"

Högye menar att han tror att det finns olika raser, men uppger att han inte tror på rasbiologin. 

– Rubriken i artikeln sattes av Dagens Vimmerby, det är inte mina ord. Jag är helt emot begreppet rasbiologi, som definieras med att raser går att förädlas, vilket i sin tur innebär att det finns högre och lägre stående raser. Det tar jag bestämt avstånd från. 

Däremot är människan ett däggdjur, säger Högye. 

– Inom däggdjuren finns olika raser, vilket innebär att det inom vår art finns olika raser.

Sandor Högye menar därför att Bäckström Johanssons kritik är helt obefogad. Nu går han till hårt angrepp på riksdagsledamoten och länsordföranden. 

– Min grundinställning är att man alltid ska ge igen. Får jag en örfil, ge igen. Det är min grundinställning och jag har nu blivit anklagad av Mattias Bäckström Johansson för att vara rasist. Jag anser att Mattias Bäckström Johansson har kränkt min heder, min ärlighet och min uppriktighet. Därför kan jag inte acceptera ett påhopp av Mattias Bäckström Johansson och jag ifrågasätter om inte han har för många uppdrag, så att han inte hinner med att kolla upp sina egna yttranden och missar analyser. Jag förstår att han inte hinner med det, eftersom att han är ledamot i Sveriges riksdag, näringsutskottet, ledamot i partistyrelsen samt medlemsutskottet, distriktsordförande i Kalmar län och fullmäktigeledamot i Oskarshamn. Men jag uppmanar honom att läsa den svenska grundlagen och det som står i den 15:e paragrafen.

Menar du att han är okunnig?

– Vad jag förstår har han alldeles för mycket att göra för att hinna med att kolla upp. 

Är det här ett uttryck för att du är besviken på Sverigedemokraterna?

– Nej, nej, nej, det är jag inte. Jag uppmanar alla att rösta på SD, för det är det enda partiet som kanske kan hejda islamiseringen av Sverige. 

På vilket sätt pågår det en islamisering av Sverige?

– Försök att bilda ett nytt parti, delade badtider, moskéer som i en del fall radikaliserar muslimer, halalslakt, burkor och inlindande småbarn i skolorna. Jag kan gå så långt som att en tvivelaktig grupp, kanske till och med IS, fick tillträde till fullmäktiges lokal i Vimmerby. Det visades en propagandafilm där man visade avhuggna huvud, jag har försökt att ta reda på vilken organisation, men ingen har gett mig svar.

Vad ser du för problem med att det finns ett parti som säger sig företräda muslimer i Sverige?

– Jag anser att islam inte endast är en religion, utan ett samhällsskick. Det är både en politisk och religiös ideologi som hänger ihop och vars mål är att införa islam överallt. 

Vad är skillnaden på att ha ett "Sveriges Muslimers Parti" kontra Kristdemokraterna?

– De står åtminstone inte för en nedvärdering av kvinnor i samhället.

Har du belägg för att ett sådant parti skulle göra det?

– Har de inte den grejen att sharialagar är ett mål, sä är det inget islamistiskt parti. Vi har för lite tid eller utrymme för att utveckla koranen här, men vi har problem med minst 2 000 aggressiva islamister. Antalet kommer öka, säger jag, i och med att IS besegras i Syrien. Då måste de öppna nya fronter och då kommer det öka i Europa, där de kan gömma sig bakom demokratin. Det påstås av engelska säkerhetsjänsten och andra säkerhetstjänster också. Man kan döda krigarna, men inte ideologin.

"Kan inte acceptera det"

Även om han uppger att han inte är besviken på partiet, så säger han så här:

– Jag kan inte acceptera att bli anklagad för att vara rasist. Behandlar man en medlem som i åtta år har jobbat för partiet på det här sättet, så anser jag att det är Mattias Bäckström Johansson som borde lämna sina uppdrag. På grund av att han kallar mig för rasist. 

Kommer du att lämna partiet självmant?

– Mattias Bäckström Johansson är inte partiet, partiet är alla vi fotfolk som jobbar gratis och ideellt för partiet. Inte grabbarna vid köttgrytorna. 

Men jag ber om ett konkret svar nu – kommer du att lämna frivilligt eller kommer de behöva öppna ett personärende mot dig?

– Nej.

Du kommer inte att lämna din plats självmant?

– Jag har fått alldeles för mycket stöd av medlemmar. 

Så du kommer sitta kvar?

– Jag har inte bestämt mig än.

Kan sitta kvar som vilde

Sandor Högye skulle kunna sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige – om han vägrar lämna och blir utesluten av Sverigedemokraterna. Något nytt parti har han inte några tankar på att starta till valet 2018. I samband med valet fyller han 70 år.

– Men jag anser att man som politiker inte ska sitta för länge. Dock hoppas jag att SD-politiker inte beter sig som väldigt dåliga ryttare, som får ägna allt för mycket tid åt att hålla sig kvar på hästen och då inte märker åt vilket håll hästen är på väg. 

Menar du att Sverigedemokraterna är på väg mot mitten?

– Sverigedemokraterna är på väg att närma sig de etablerade partierna för mycket. SD ska förhålla sig till regeringsmakten på samma sätt som Danske Folkeparti gör, det är min personliga åsikt. Man har redan lyckats driva Moderaterna framför sig och tvingat dem att ta till sig en hel del SD-motioner och till och med har 20 moderater lämnat in en motion om att sätta in militär i de bråkiga områdena samt att vilja införa tiggeriförbud.

Kommer du att gå på de kommande fullmäktigesammanträden?

– Det har jag planerat om jag inte är utomlands.

Det innebär att partiet i sådana fall måste öppna ett personärende mot dig?

– Ja.

Mattias Bäckström Johansson har valt att inte kommentera den kritik Sandor Högye riktat mot honom.

Fotnot: När den här intervjun gjordes hade SD inte öppnat ett personärende mot Sandor Högye. I nuläget vill Sandor Högye inte kommentera det

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt