Annons:

Stor majoritet för tiggeriförbud på Moderaternas stämma

Moderaterna vill förbjuda tiggeri. Ombuden följde partiledningens förslag. Foto: Pixabay

Stor majoritet för tiggeriförbud på Moderaternas stämma

Om Moderaterna får bestämma blir det ett nationellt förbud mot tiggeri. Det sa en tydlig majoritet ja till i samband med partiets stämma.
– Tiggeri ska inte få normaliseras i Sverige, säger Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson.

Annons:

Moderaterna löpte under fredagskvällen linan fullt ut när det gäller ett tiggeriförbud i Sverige. På partiets arbetsstämma röstade ombuden igenom partiledningens linje som innebär ett nationellt förbud mot tiggeri.

Det var en klar majoritet som ville förbjuda tiggeri.

– Det är ingen väg ut ur fattigdom. Vi ser dessutom nu att redan utsatta människor utnyttjas ytterligare genom till exempel ökad organisering eller prostitution, säger Tomas Tobé till Aftonbladet.

Moderaternas rättspolitiske talesperson menar att tiggeri, om det blir förbjudet, inte ska ses som ett allvarligt brott. M vill att det ska handla om bötesstraff. 

– Poängen är snarare att försöka stävja utvecklingen med att det är fritt fram att tigga. Jag ser inte att det ska innebära fängelse om man tigger.

Det är heller ingen lösning av hela problemet, säger han.

– Man är naiv om man tror att en reglering tar bort det faktum att vi har väldigt många utsatta människor. Men vi skulle inte ha ett lika utbrett som vi har i dag med en sådan här reglering.

Hoppas på Socialdemokraterna

Det fanns även moderater som kämpade emot ett nationellt förbud. Framför allt handladet om ungmoderater. 

– Vi besvikna över stämmans beslut. Förslaget om nationellt tiggeriförbud är en stor inskränkning av äganderätten. Istället borde enskilda markägare och butiksägare ges fler verktyg för avhysning, säger MUF:s ordförande Benjamin Dousa till Aftonbladet.

Moderaterna blir det andra partiet i Sverige att vara för ett nationellt förbud mot tiggeri – sedan tidigare är Sverigedemokraterna för den hårdare linjen mot människor som ägnar sig åt tiggeri.

Alliansens övriga partier samt regeringen är, än så länge, samtliga emot förslaget. Tomas Tobé har dock förhoppningar om en tiggeriuppgörelse med Socialdemokraterna i framtiden.

– Jag noterar ju att de rör på sig i frågan. När vi moderater la fram förslag på att förbjuda organiserande av tiggeri sa ansvarigt statsråd att vi fiskade i grumliga vatten. Nu är alla partier i stort sett för det. Jag tror det är en tidsfråga innan S ändrar sig och är för ett nationellt förbud. Jag tror det kan hända i augusti 2018, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt