Annons:

Stort intresse för Johannas ekologiska förskola

Johanna Karlsson vill att kommunen satsar på en ekologisk förskola i Pelarne. Föräldrar till 30 barn har skrivit under namninsamlingen. Foto: Privat

Stort intresse för Johannas ekologiska förskola

Johanna Karlssons förslag om en ekologisk förskola i Pelarne har rönt stort intresse. Föräldrar till cirka 30 barn har skrivit under namninsamlingen som nu lämnats in till kommunens två kommunalråd. – Det känns jättekul att så många visat intresse, säger Johanna Karlsson.

Annons:

I ett mycket uppskattat debattinlägg på Dagens Vimmerby presenterade Johanna Karlsson sin idé om en ekologisk förskola i Pelarne. Efter det uppmärksammade inlägget startade Johanna en namninsamling och föräldrar till hela 30 barn har skrivit under.

I dagsläget går bara ett tiotal barn på den nedläggningshotade förskolan.

– Jag trodde att det fanns intresse, men var tveksam på om det skulle gå att få ut informationen så fort. Namninsamlingen har legat ute i tre veckor och det känns jättekul att så många skrivit på. Skulle förskolan bli verklighet är det säkert ännu fler som blir intresserade, säger Johanna Karlsson.

”Entreprenörer kan vara intresserade”

De flesta föräldrar som skrivit under insamlingen bor antingen i Pelarne, Vimmerby eller Mariannelund.

– Många tycker att det vore jättebra och hoppas att det skulle kunna bli verklighet. Jag tror att det är något som folk saknar här. Ekologiska alternativ när det gäller allt från mat till leksaker blir allt viktigare för föräldrar både på landsbygden och i städer. Det är knappast en trend på tillbakagång utan något som fler och fler får upp ögonen för, särskilt när det gäller deras barn.

I fredags skickades namninsamlingen in till kommunalråden Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S).

– Tomas svarade direkt och skrev att han skulle skicka det vidare till förvaltningen. Jag fick ingen respons, men det känns bra att han tog tag i det direkt.

Tror du att det här kan bli verklighet?

– Jag är optimist och hoppas på det, men säger kommunen nej så har vi listat ett par privata entreprenörer som kanske kan vara intresserade av att hoppa på det här. Jag tror att det går att tjäna på det.

Har ni funderat på att starta en privat förskola själva?

– Ett par familjer vill det, men de flesta är inte beredda att lägga ned jobbet som krävs. Det är nog inte aktuellt.

Sparar 700 000 kronor

Förskolan stängs den 1 april om gällande beslut inte rivs upp. Kommunen väntas spara 700 000 kronor på mindre enheter inom förskolan, men hur mycket som är specifikt för Pelarne förskola är ännu inte presenterat.

Frågan är hur mycket dyrare det skulle bli att driva en ekologisk förskola jämfört med en vanlig.

– Jag har inte hunnit räkna på det, men det är oljepannan som behöver bytas ut i så fall. I Pelarne behöver man också rusta upp badrummet och kanske köpa ett växthus.

Driftkostnaden för förskolan i Pelarne ligger idag på cirka 350 000 kronor om året. Av dem ligger cirka 100 000 kronor på att värma fastigheten med olja, enligt kommunens fastighetsförvaltare Janne Axelsson. Skulle man istället installera en värmepump med bergvärme sjunker uppvärmningskostnaden till 35 000 kronor per år.

Axelsson hävdar att kostnaden för att installera en värmepump i förskolan ligger på 800 000 kronor.

– Oljepannan är boven i dramat i Pelarne. Det är en skandal att den får vara kvar och lokalen i Pelarne hade inte varit så dyr annars, säger Johanna Karlsson som är säker på att tre avdelningar får plats i Pelarnes lokaler.

– Jämför man en ekologisk förskola med att bygga nytt i Vimmerby är det ingen kostnad alls.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt