Annons:

Ilska i Pelarne: Ni utplånar Pelarnebygden!

Den gamla skolbyggnaden i Pelarne riskerar att säljas. Foto: Vimmerby kommun

Ilska i Pelarne: Ni utplånar Pelarnebygden!

Diskussionen om att sälja Pelarne skola har på nytt rört upp känslorna i samhället. I en skrivelse till kommunalrådet uttrycker hembygdsföreningen sitt tydliga missnöje med planerna.
”En nedläggning som i förlängningen kommer att innebära en utplåning av Pelarnebygden som framtida bostadsort”, skriver man bland annat.

Annons:

Majoritetens förslag att lägga ned fyra skolor och två förskolor slutade med att en förskola lades ned: Körsbärskullens förskola i Pelarne. Turerna var många runt förskolan i Pelarne. Tjänstemännen planerade för en nedläggning under våren 2016 och föräldrarna tvingades att flytta sina barn från förskolan redan innan folkomröstning.

När politikerna sedan svängde efter folkomröstningen fanns det ingen förskola kvar att rädda i Pelarne. Barnen hade redan flyttats därifrån.

 "Ordentligt irriterade"

Det är en av delarna som hembygdsföreningen är mycket kritisk till i sin skrivelse till kommunen. Så här skriver man:

”Hela Pelarnebygden är ordentligt irriterade på det sätt som BUN:s tjänstemän ”skrämde” bort de befintliga barnen från den förskoleverksamhet som bedrevs på Körbärskullen fram till i våras.?Genom att exkludera Körsbärskullen som ett alternativ vid val av förskoleplats, försvann efter hand både personal och barn långt innan förslaget kom politiskt resp. folkomröstningen var genomförd. Prognosen var i verkligheten att ca 15 -17 barn hade funnits med i verksamheten hösten 2016. Vi anser att det är långt utöver en tjänstemans befogenheter att styra över kommunens demografi. Ett grov tjänstefel sett ur ett demokratiskt perspektiv och skäl nog för en kraftig reprimand!”

"Mer eller mindre felaktiga"

Hembygdsföreningen är också besviken över underlagen, vilka man anser är felaktiga.

”Tjänstemännen har vid samtliga tillfällen kommit med mer eller mindre felaktiga siffror och påståenden. Man räknar fel både högt och lågt, allt efter vilket som passar bäst in i argumentationen för den egna ståndpunkten. Så även denna gång! Det är minst sagt irriterande för oss, att ni politiker serveras dylika hopkok som beslutsunderlag!!”

Vill se en arbetsgrupp

För en tid sedan fattade BUN beslut om att lägga ned förskolan på grund av det låga antalet barn och förskolan har stått tom sedan i våras.

Hembygdsföreningen vill ha igång verksamhet så fort som möjligt och emnar att hela bygdens framtid ”står och faller med en kommunal närvaro i skolbyggnaden”.

Nu vill man att det tillsätts en arbetsgrupp vars syfte är att få verksamhet i skolbyggnaden. Man vill också att en energideklaration genomförs, att oljepannan byts ut och att en av skolsalarna byggs om till konferenslokal.

Blogginlägg motiveringen

Parallellt med de planerna vill man att förskolan startas upp igen. Antingen som en satsning på en ekologisk förskola, för att lösa platsbristen i Vimmerby eller för att integrera nyanlända förskolebarn.

Som motivering av det förslaget har man använt ett blogginlägg från Micael Glennfalk där det bland annat står: ”Jag tycker att Pelarne förskola skulle kunna innehålla 60 barn och frågan är om det inte skulle vara lönsamt att renovera lokalerna något, byta energisystem och bussa ut barn från Vimmerby till Pelarne.”

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt