Annons:

Förälder slår larm: ”Situationen är bortom katastrof”

En förälder till ett barn på Björkkullens förskola anser att personaltätheten är så låg att förskolan borde stängas. Foto: Vimmerby kommun

Förälder slår larm: ”Situationen är bortom katastrof”

En förälder till ett barn på Björkkullens förskola i Södra Vi slår larm till barn- och utbildningsförvaltningen. Föräldern beskriver den rådande situationen som ”bortom katastrof”.
– Det första och största felet som begåtts ligger på kommunfullmäktiges anslag där det varit för lite i flera år, säger föräldern till Dagens Vimmerby.

Annons:

I brevet till kommunen skriver föräldern att problemen endast beror på underbemanning. ”Pedagogerna sliter och gör vad de kan men kommunen tillhandahåller inte de resurser som krävs för att verksamheten ska fungera.”

Föräldern anser att situationen är ett problem både för barnen och för personalens arbetsmiljö. Brevet avslutas med en uppmaning till kommunen:

”Det är i det närmaste chockerande att inte skyddsombud har stängt platsen tills vidare. Anställ personal och gör det nu för det här kan ingen blunda för.”

Landets tredje lägsta personaltäthet

Till Dagens Vimmerby säger föräldern att det behövs utökade resurser:

– Den aktuella dagen ville personalen stänga dagis för de kände att de inte klarade av verksamheten och ett så drastiskt tänk uppstår inte över en natt såklart. Kommunens bemanningsproblem är inte nytt, absolut inte, men det handlar faktiskt om pengarna och där är det politikerna som inte har lyssnat på tjänstemännen i flera år.

Vimmerby hade landets tredje lägsta personaltäthet i förskolan under 2016 med 6,1 barn per årsarbetare. I Hultsfred var siffran 4,7.

Vidtar akuta åtgärder

Förskolechefen Eva Johansson hänvisar till den utredningen som kommunen gjort. I den skriver hon att förskolan saknat vikarier:

”Förskolan har under en längre tid varit i en svår situation då personalen ofta arbetar utan vikarie eftersom det inte finns vikarier i tillräckligt stor utsträckning. Att grundbemanningen är lägre efter förskolans besparingskrav gör att man har svårt att reda ut situationer som annars skulle kunna lösa sig utan vikarier vid tillfälliga personalbortfall.”

Kommunen vidtar nu akuta åtgärder för förskolan.

Två personer från den nya vikariepoolen kopplas till Björkkullen och man anställer även en heltidsresurs extra i tre månader. Johansson skriver också att kommunen kommer att lysa ut sju förskollärartjänster för att förbättra personaltätheten inom hela verksamheten. Man kommer även att införa ett resursteam som ger ordinarie personal möjlighet till planeringstid och reflektionstid. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt