Annons:

Vimmerby har dragit ned mest på kulturen – i hela landet

Vimmerby har dragit ned mest i landet på sin kultur till invånarna. Foto: Simon Henriksson

Vimmerby har dragit ned mest på kulturen – i hela landet

Vimmerby kommun är den kommun i Sverige som minskat mest på kulturen till sina invånare sedan förra valet. Totalt har nettokostnaderna minskat med 457 kronor per person.
Det visar en genomgång P4 Kalmar gjort med siffror från Myndigheten

Annons:

2014 lade Vimmerby kommun 1 516 kronor per invånare på kultur. Under 2016 var det 1 059 kronor per invånare. Minskningen i procent är 30. 

Det gör att Vimmerby toppar listan i landet över de kommuner som minskat utgifterna på kultur mest.

– Hösten 2014 gjordes en ordentlig genomlysning av hela vår ekonomi och då visade det sig att vi hade kostnader som låg 50 miljoner mer än hos jämförbara kommuner i våra verksamheter. Och då drog vi i nödbromsen och såg att vi måste se var det minst smärtsamt att göra förändringar, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M) till P4 Kalmar.

Främst var det kulturskolan som drabbades av neddragningarna, där undervisning togs bort. Enligt P4 Kalmar var dock den stora posten i kulturbudgeten de tre miljoner i årligt driftbidrag till Astrid Lindgrens Näs, som försvunnit. Men den försäljningen gjordes först under 2017.

Satsar på litterär nod

Under 2018 ska Vimmerby kommun satsa på ett projekt där kommunen ska bli en litterär nod för hela Kalmar län.

– Men samtidigt kommer det kanske bli omstruktureringar inom biblioteksverksamhet och andra delar. Det sker ju alltid förändringar utifrån vad verkligheten behöver och har, säger Tomas Peterson.

Även Emmaboda kommun finns med bland de tio kommuner som skurit ner mest på kulturen i landet. Men Emmaboda satsade trots det 2 042 kronor per invånare 2016.

Högsby kommun är en av de kommuner som ger invånarna allra minst kultur för skattepengarna. Där gavs 625 kronor per invånare under 2016.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt