Annons:

ÄNNU EN DETALJPLAN ÖVERKLAGAS TILL DOMSTOL

Den röda ringen markerar området där parkeringen flyttas. Den gula markerar var fastighetsägarna vill att den ska ligga. Den rosa markerar Näs.

ÄNNU EN DETALJPLAN ÖVERKLAGAS TILL DOMSTOL

Vimmerby kommun har det kämpigt med sina förändringar av detaljplaner. Nu har ytterligare ett ärende överklagats till mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt.

Annons:

I går skrev Dagens Vimmerby om konflikten runt de två lucktomter som ska tillskapas längs med Mirabells gata i Kohagen.

Det är inte den enda frågan som går vidare till domstolen. Nu har företrädare för fem olika fastigheter överklagat förändringen av detaljplanen som ger Astrid Lindgrens Värld rätt att anlägga en parkering längs med Prästgårdsgatan.

 Vill flytta parkeringen

De fem berörda fastighetsägarna anser att parkeringen istället bör anläggas på grönområdet mellan Prästgårdsgatan och Bullerbygatan där det har mindre påverkan på privat egendom. Man skriver också att det området har plats för 75-85 bilar.

De boende pekar även på att förändringen i detaljplanen strider mot översiktsplanen som antogs i maj 2016 och att grönområdet ”alltid varit tänkt som buffertzon mellan villor och Präsgårdsgatan”. Här är några av argumenten:

  • "Planket tar bort utsikten från våra altaner (Blir att sitta och titta in i vägg)
  • Planket tar bort solen på grund av att det sitter i söderläge
  • Häckar dör utan ljus och sol
  • Gräs utan ljus och sol blir mossa
  • Risken för inbrott ökar på grund av ingen insyn från gatan
  • Samtliga fastighetsägare köpte sina villor för det fina läget, med grönområde på baksidan samt fin utsikt, vilket skulle bli förstört med ett två meter högt plank."

 Oroliga för skadedjur

När det gäller parkeringen, som är tänkt att beläggas med grus, är man rädd för att det ska damma mycket och att papperskorgar drar till sig skadedjur och fåglar. Man ser inte heller något behov av parkeringen då den nuvarande inte varit fullbelagd.

Beslutet om förändringen av detaljplanen fattades i enighet vid fullmäktigesammanträdet i december.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt