Annons:

Kommunalrådet om BUN:s äskande:

Helen Nilsson (S) tycker att BUN alldeles för tidigt målar upp en negativ bild.

Kommunalrådet om BUN:s äskande: "De måste tänka till lite grann"

Ännu en gång vädjar barn- och utbildningsnämnden om ytterligare tillskott i budgeten. Men kommunstyrelsen vill inte skjuta till i det här läget.
– Jag tycker att man från BUN:s sida behöver tänka till lite grann, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Förra året gjorde barn- och utbildningsnämnden drygt 18 miljoner kronor i underskott gentemot budgeterat resultat. Därför fick nämnden ett tillskott på 15,5 miljoner kronor inför 2018. 

Men redan nu äskar nämnden om ytterligare pengar.

– Vi visste att det skulle bli kämpigt för BUN och därför sköt vi till 15,5 miljoner kronor. För en kommun med vår ekonomi och vår storlek är det mycket pengar, så det är inte så att vi inte har lagt till pengar. Man ska också komma ihåg att när man från deras sida vill ha 2,5 miljoner kronor extra, så har det pågått en genomlysning av verksamheten under den perioden. Den har vi precis fått information om nu, säger Helen Nilsson (S), som fortfarande väntar på en handlingsplan från nämnden:

– Det handlade om vad de kan göra och vad de tycker utifrån genomlysningen. Jag säger inte att allt är som den säger, men man skulle komma tillbaka med en handlingsplan. När man inte har gjort, då kan inte vi sätta till 2,5 miljoner kronor ytterligare när vi inte har en handlingsplan och inte har gått igenom genomlysningen. 

Enkla svaret: handlingsplan saknas

Men om det blir ett tillskott efter en inkommen handlingsplan är inte heller säkert.

– Nej, det vet jag inte. 15,5 miljoner kronor är mycket pengar. För mig är det här med att vi inte skulle följa skollagen helt främmande. Det är ju självklart att vi ska göra det. Det handlar om hur man fördelar pengarna inom barn- och utbildningsnämnden och det vet jag inte och ska jag inte heller lägga mig i. Vi får avvakta och se när de kommer tillbaka till oss.

Kommunstyrelsen har föreslagit kommunfullmäktige att avslå äskandet om utökad budgetram på måndag. 

– Det enkla svaret på varför är för att vi inte har fått någon handlingsplan och inte har en gemensam bild. 

Deras bild är att de här pengarna behövs?

– Ja, men innan man ber om mer måste man se över vad man kan göra i stället. Skulle vi sätta till 2,5 miljoner kronor till så är vi snart uppe i 20 miljoner. På det senaste sammanträdet tog vi beslut om att ge dem pengar för Campus också, det handlar om cirka 600 000. Det är inte så att vi inte försöker göra något. Men när de bad om de här pengarna fanns inte genomlysningen på bordet. De har föregått genomlysningen. 

Nu har den kommit, men det förändrar inget?

– Vi har gått igenom den i kommunstyrelsen, men jag har inte mer information än vad du har. Den ligger på bordet nu. BUN har den också och det är samma sak där. Man har inte hunnit sätta sig ned och tänka igenom den. 

"Förringar inte deras jobb"

Helen Nilsson säger också att det kommer att komma pengar från regeringen under året. 

– Det är troligen två miljoner kronor från regeringen.

Peter Karlsson (C) säger att det finns en rädsla att förlora statsbidraget?

– Då får man fördela om sina pengar. Jag säger inte att det är enkelt och förringar inte det jobb de gör, men man måste ta pengarna någon annanstans. Så enkelt är det ju.

Är du rädd att barn- och utbildningsnämnden ska bli ett nytt sorgebarn för kommunen efter socialnämnden?

– Nej, så skulle jag inte säga. Men det krävs mycket av oss tillsammans för att komma i balans, så är det verkligen. Men som ett sorgebarn känns det inte. Tillsammans måste vi jobba för att komma till rätta med detta. 

Har du förtroende för ledningen inom BUN?

– Det har jag, men jag tycker att man behöver tänka till lite grann i sina diskussioner tillsammans, både hur man tar emot pengar och hur man tänker till för att de ska kunna komma i balans. Att vi skulle ge dem 2,5 miljoner från socialnämnden i dagsläget hjälper inte.

"Tidigt att måla upp en negativ bild"

Utredaren Anja Gatel menar i sin rapport att verksamheten kan effektiviseras med 17,6 miljoner kronor. Dessutom uppnår kommuner som satsar mindre än Vimmerby ett bättre resultat än eleverna i Vimmerby, enligt konsultens rapport.

– Det är det jag vill att de ska sätta sig ned med själva eftersom genomlysningen har pekat på det. Det finns säkert dem som bedömer det annorlunda, men de får väl sätta sig ned och ta fram en handlingsplan. Jag tycker att det är väldigt tidigt av dem att måla upp en så pass negativ bild av situationen. När Peter (Karlsson) utåt säger att vi inte lyssnat på dem, så stämmer det inte. Vi lyssnade under hela förra året och det var därför de fick 15,5 miljoner kronor i tillskott. 

Enligt Vimarskolans rektor Pernilla Begu kommer minst 5,46 tjänster behöva skäras bort från högstadiet. Hon säger samtidigt att det kommer bli omöjligt att följa skollagen.

– Det är inget jag kan säga någonting om. Det är något hon måste ta med sin ledning om hur man fördelar pengarna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt