Annons:

Säkerhetssamordnaren uppmanar politikerna:

Håkan Westerback uppmanade politikerna att anmäla allt under valrörelsen. Foto: Simon Henriksson

Säkerhetssamordnaren uppmanar politikerna: "Anmäl, anmäl, anmäl!"

Inför valet finns det förstås risker med hot och kränkningar mot förtroendevalda. Säkerhetssamordnaren Håkan Westerback har en enda uppmaning till politikerna.
– Anmäl, anmäl, anmäl, säger han.

Annons:

På riksplanet bedöms valet 2018 kunna bli det smutsigaste någonsin. Även i kommunpolitiken förekommer det att förtroendevalda utsätts för hat, hot eller kränkningar.

I samband med beslutet att lägga ned landsbygdsskolor hotades ett antal majoritetspolitiker. Nu är uppmaningen att politiker inte ska tåla någonting.

– Från polismyndighetens sida vill man att "lite får man tåla" ska bort. Nu får det helt enkelt vara nog, de förtroendevalda företräder demokratin. Det trycker både polismyndigheten och Säkerhetspolisen på. Uppmaningen är anmäl, anmäl, anmäl. Ni måste anmäla när ni utsätts för brott, sa Håkan Westerback, kommunens säkerhetssamordnare, till fullmäktigeledamöterna. 

"Hot är solklart"

Hot mot förtroendevalda ska i första hand anmälas till säkerhetssamordnaren, som sedan tar det vidare. 

– Hot är solklart, enligt den policy ni har antagit. Det ska anmälas. Men när det gäller kränkningar får ni avgöra det själva.

När det gäller riskbilder inför valet i höst handlar det om hot, kränkningar och skadegörelse, som är det vanligaste. 

– I förra valet hade vi flyttade valsedlar och det kan ju ses som ett sabotage mot demokratin och valet. Annars när det gäller riskbilden har vi ett förhöjt islamistiskt terrorhot, det ligger på en trea. När det gäller terrorhot från politiskt motiverade, antingen högerextrema eller vänsterautonoma så ligger det på en tvåa. Man ser inga större skillnader i utfall mot valet 2014. 

Valnämndens Eva Berglund (S) sa att man kommer ha bättre koll på valsedlarna i höstens val.

– Inget liknande ska ske som 2014, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt