Annons:

DV AVSLÖJAR: Majoriteten vill minska personaltätheten i förskolan

Fler barn per heltidsanställd. Det blir följden om majoritetens förslag blir verklighet. Foto: Vimmerby kommun

DV AVSLÖJAR: Majoriteten vill minska personaltätheten i förskolan

Förskolan i Vimmerby går mot ett underskott på 7,7 miljoner kronor i år. Nu tittar majoriteten på åtgärder. Dagens Vimmerby kan avslöja att ett förslag är att gå från 6,35 barn per heltidsanställd till 7,5 barn. – Det skulle vara förödande, säger Lärarförbundets ordförande Marie Karlsson

Annons:

Förskolan i Vimmerby är satt under hård press. Många barn står i kö, sjukskrivningstalen är höga – och personaltätheten har minskats vid flera tillfällen under de senaste åren.

Snart kan nästa smäll komma.

Majoriteten har lagt fram ett förslag om att minska personaltätheten ytterligare. Dagens 6,35 barn per heltidsanställd föreslås bli 7,5 barn. Marie Karlsson på Lärarförbundet bekräftar Dagens Vimmerbys uppgifter.

– Det skulle vara förödande om det här förslaget går igenom. Det finns inte, det går inte. Vi är på bristningsgränsen i dag. Många är på gränsen till sjukskrivningar och många lämnar Vimmerby kommun och yrket. Det finns en stor brist på förskolelärare och skulle de genomföra något sådant här skulle bristen öka. Vi skulle även få ännu svårare att hitta vikarier, säger Marie Karlsson.

Hur skulle det påverka verksamheten?

– Det blir inte förskoleverksamhet, utan förvaring. Vi skulle inte kunna uppfylla styrdokumenteten och läroplanen.

”Har högre sjukskrivningstal”

Förslaget har presenterats för medarbetarna.

– Det var många som gick därifrån med en klump i magen och började fundera på vad de skulle jobba med i fortsättningen.

Hur ser förskolelärarnas situation ut idag?

– Personalen i förskolan har högre sjukskrivningstal än andra. Det finns många duktiga som vill mycket, men orken finns inte. Många jobbar för mycket för barnens skull. Vi försöker upprätthålla en bra verksamhet, men det blir på bekostnad av oss i personalen.  

”Har inte misskött ekonomin”

Förskolan går mot ett underskott på 7,7 miljoner i år.

– Det beror inte på att vi misskött ekonomin. Det beror på att vi inte fått täckning av lokalhyror och väldigt många fler barn än vad man budgeterat med.

Hur går ni vidare?

– Vi har börjat med en riskbedömning och det görs på flera nivåer. Det gör förvaltningen också och förskolecheferna också.

När är det tänkt att förslaget ska börja gälla?

– När vi fick information sa de från januari, men så kan det inte vara. Nämnden tog inget beslut i går och nästa möte är inte förrän i januari. Men någon gång under 2016 blir det i så fall. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt