Annons:

Itsam om fiberkriget: ”Davids kamp mot Goliat”

Itsams förbundsdirektör Susanne Korduner anser att fiberkonkurrensen med Telia varit övermäktig för Vimmerby Fiber. Foto: Vimmerby kommun

Itsam om fiberkriget: ”Davids kamp mot Goliat”

Kommunen ska utreda fiberprojektet. Det har Itsam redan gjort – men rapporten är inte offentlig. – Det har varit Davids kamp mot Goliat, säger förbundsdirektören Susanne Korduner.

Annons:

I går berättade Dagens Vimmerby att kommunstyrelsen kommer att begära en ordentlig genomlysning av fiberprojektet. Itsam, kommunalförbundet som utför projektet för Vimmerbys räkning, har redan gjort en utredning.

Den kom förbundsdirektör Susanne Korduner till handa i fredags – men utredningen betraktas som arbetsmaterial och är därmed inte tillgänglig för offentligheten. Enligt uppgifter till Dagens Vimmerby innehåller projektet en hel del kritik mot hur projektet hanterats.  

– Jag har bett om en rapport för att få en bakgrund om vad som hände i projektet innan jag kom in i bilden. Det är en värdefull sammanställning som vi kan använda i arbetet framöver. Nu är utbyggnaden stoppad och vi får se vad som händer med projektet. Det finns en politisk oenighet i det här, säger Susanne Korduner som anser att konkurrensen med telejätten Telia varit övermäktig.

Vilka slutsatser dras i rapporten?

– Som säljorganisation är det inget att hänga i julgranen. Den kritiken har även Micael Glennfalk (moderat ordförande i Itsam och tidigare kommunalråd i Vimmerby) uttalat tidigare. Kommunalförbundet har inte samma uppfattning, men det ska vi inte diskutera i media. Det har varit Davids kamp mot Goliat i det här fallet.

Borde ni ha agerat snabbare när Telia kom in i bilden?

– Den kritiken kan jag ta och det är ingenting nytt. När jag kom in i Itsam var allt nytt för mig och jag hade ingen insyn i Vimmerby Fiber när jag började. Det har även varit tufft för personalen som jobbat inom Vimmerby Fiber. De har farit illa av situationen med Telia och känt att förväntningarna varit omöjliga att leva upp till.

Vad är ert ansvar för att projektet kan leda till en mångmiljonförlust för skattebetalarna?

– Det kommer inte kosta skattebetalarna något. De kommer att få vad de ska ha. Man måste se Itsam som en del av Vimmerby kommun. Vi är inte självgående. Vi får politiska order och utför dem.

Hade du önskat andra politiska direktiv?

– Det finns en styrgrupp och jag har inte suttit där. Det har projektcheferna gjort. Nu jobbar vi på att ge ekonomiska redovisningar för projektet.

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) kommenterar Itsam-rapporten så här:

– Jag vet att det var en på gång, men jag har inte sett den. Vi får också besök från Itsam på tisdag och då antar jag att vi får en genomgång av rapporten. Jag har inga större förväntningar på den, mer än att vi ska få fram all fakta. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt