Annons:

Maleka är en av de unga i valet – vill kryssa sig in i fullmäktige

Maleka Hematkhil vill kryssa sig in i kommunfullmäktige. Foto: Simon Henriksson

Maleka är en av de unga i valet – vill kryssa sig in i fullmäktige

Det kryllar inte av unga politiker i Vimmerby kommun. En av de ganska få är snart 18-åriga Maleka Hematkhil, som kandiderar för Centerpartiet.
– Jag ser potential i Vimmerby och vill förändra, säger hon.

Annons:

Valrörelsen 2018 är i full gång och den viktiga valdagen i september närmar sig. De senaste mandatperioderna har det inte funnits särskilt många unga i politiken – men kanske kan det bli något fler efter nästa val.

En som vill ta sig in i kommunfullmäktige är snart 18-åriga Maleka Hematkhil. Hon har redan varit aktiv inom Centerpartiets ungdomsförbund i länet i flera år. 

– Anledningen till att jag vill engagera mig är för att jag ser en potential i Vimmerby och ser saker som jag vill vara med och förändra. Det handlar om att motverka och förebygga psykisk ohälsa, bättre undervisning i skolan, bättre äldreboenden, mer jämställdhet. Psykisk ohälsa är det inte bara ungdomar som är drabbade av, det är äldre och vuxna, som har ångest och depressioner. Vi behöver ge hemtjänsten mer tid, så att de kan sitta ned med de äldre och prata med dem. Det är ett sätt att förebygga psykisk ohälsa bland äldre. Vi behöver också privata aktörer, som startar skolor och förskolor, säger Maleka Hematkhil.

Hon har länge varit intresserad av politik, men partivalet har inte alltid varit solklart.

– Jag har haft passion för politik, men det har inte alltid varit självklart. Men när jag har blivit äldre har jag lärt mig mer om politik och jag tycker om Centerpartiet och CUF. 

Varför blev det Centerpartiet?

– De är liberala, vet vad de vill och har en hållbar politik. Att de förespråkar jämställdhet, att småföretag ska kunna utvecklas, att man ska betala skatt på saker som är dåligt för samhället och mindre skatt för flyg och sådant är viktiga och hållbara saker. Det är viktiga och hållbara saker, som gör att samhället gynnas i det långa loppet. Centerpartiet värderar det jag personligen värderar väldigt högt. 

Vill se mer medborgarinflytande

Maleka vill se mer medborginflytande i kommunen.

– Vi kan utveckla Vimmerby på många sätt, bland annat genom att samverka mer i poltiken, låta äldre och ungdomar få säga vad de vill, satsa på skolor och äldreboende. Politiken ska vara något som representerar alla i samhället och det ska vara jämlikt alldeles oavsett bakgrund. Man ska ha samma chanser i skolan och arbetslivet oavsett om man är nyanländ eller född här. 

Hon hoppas kunna kryssa sig in i kommunfullmäktige.

– Självklart är det viktigt att komma in, men det som är viktigt är att kunna utföra de saker man utlovat. Jag tycker att vi behöver fler ungdomar och tjejer som är engagerade i vår kommun, så att vi får bättre variation på olika åldrar och så, säger hon.

Varför tror du att inte fler unga väljer att engagera sig politiskt här?

– Jag tror att de rätt ofta tror att de inte tas seriöst, i vissa fall kanske de inte anstränger sig heller. Man måste våga och försöka förändra saker. Sedan går det inte bara att ha åsikter, utan man måste ha en plan som håller och kunna få sina idéer till verklighet.

"Imponerad av henne"

Magnus Danlid, som åter står på listan för Centerpartiet, är glad över att Maleka Hematkhil kandiderar för partiet. 

– Jag är jätteglad att hon ställer upp på listan och är imponerad av hennes driv, energi och entusiasm att förändra. Det behövs i Vimmerbypolitiken. Jag ser det som fullt möjligt att hon kryssar sig till en plats, hon har ett helt annat kontaktnät än de andra centerpartisterna, som kanske konkurrerar om samma väljare. Här får vi en helt ny grupp väljare, säger han.

Bara tre på Centerpartiets valsedel är under 25 år.

– Det har varit en brist för oss och det är vitalt att vi får in unga. Kommer man inte in i fullmäktige finns det fortfarande möjlighet att hamna i en nämnd, fortsätter han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt