Annons:

S vill se många fler Vimmerbybor – krävs 500 nya bostäder

Socialdemokraternas ordförandekandidater inför valet. Partiet vill se många fler Vimmerbybor – vilket kräver ett ökat bostadsbyggande. Foto: Simon Henriksson

S vill se många fler Vimmerbybor – krävs 500 nya bostäder

Majoritetspartiet Socialdemokraterna vill att Vimmerby kommun passerar 17 000 invånare innan 2022 är över. För det krävs troligen drygt 500 nya bostäder.
– Ska vi kunna hålla en god välfärd måste vi bli fler, säger Peter Högberg (S).

Annons:

Socialdemokraterna går till val med fyra vallöften. Det handlar om ett stärkt Vimmerby, kunskap och utbildning för livet, alla som kan arbeta ska arbeta och ett tryggare Vimmerby. 

Under varje vallöfte finns en mängd punkter. Några av dem lyfte partiet på en pressträff på fredagen.

– Vi kommer presentera vad vi vill prioritera och vår vision om att utveckla Vimmerby och bygga ett starkare Vimmerby tillsammans. Det är ett arbete som pågått under fyra år och som vi vill fortsätta med, såger Arbetarekommunens ordförande Daniel Nestor (S). 

Partiet har en övergripande vision om att kommunen ska ha passerat 17 000 invånare när nyårsafton 2022 har firats. 

– Vi tycker att det har saknats en vision om vart kommunen ska och vi vill visa att vi satsar på det, säger Peter Högberg (S). 

Krävs fler bostäder

För att det ska kunna nås krävs betydligt fler bostäder. Partiet vill inte säga något exakt, men det kan handla om drygt 500 nya bostäder.

– Vi har inte hängt med i bostadsbygandet, detaljplaner med mera. Vi har legat i bakkant i stället för framkant. Nu har vi uppdaterat oss och det gäller att sätta igång och verkställa. Vi vill bygga bostäder och ta fram tomter i hela kommunen. Vi vill vara öppna för en dialog. På många ställen runt om i orterna handlar det om privatägande och där måste vi ta en diskussion, säger Helen Nilsson (S). 

Ett trygghetsboende ska börja byggas under kommande mandatperiod, slår Socialdemokraterna fast. 

– Vi har kommit långt med diskussionen och planeringen av ett trygghetsboende tillsammans med pensionärsorganisationerna. Den här perioden ska spaden sättas i backen för ett nytt trygghetsboende. Vi har inte tagit ställning till vem som ska bygga, om det är kommunen, Vimarhem eller en privat aktör, men spaden ska sättas i backen. Äldre ökar rätt så kraftigt och då tror vi att ett trygghetsboende kan förskjuta tiden tills man behöver hemtjänst och vård- och omsorgsboende. Trygghetsboende skulle kunna hejda den utveckling vi ser där kostnaderna för hemtjänsten drar iväg, säger Helen Nilsson och Eva Berglund.

Man kommer också att titta ännu mer på en utbyggnad av Vidala i Södra. 

– Det vill vi sätta i verket, säger Eva Berglund (S).

"Hänger på ekonomin"

För att nå befolkningsmålet krävs det bostäder för alla människor.

– Och där ingår ett trygghetsboende. Vi ska ha alla slags olika boenden för olika människor, säger Helen Nilsson (S).

Hur ska ni få till hyreslägenheter?

– När vi kommer i kontakt med privata aktörer, så ställer vi frågan om hyresrätter för det är det vi har störst behov av. Men ingen har nappat på det. Därför är vi glada att vi har ett bostadsbolag.

Hur många av de 500 bostäderna ska Vimarhem bygga?

– Vi börjar med Pistolsmeden, det är en gigantisk byggnation för Vimarhem. Det är också en stor investering för kommunen som borgar för Vimarhem, som sedan ska få det att gå runt. Vi tar spets med det, säger Michael Svensson (S), ordförande i Vimarhem.

Allt hänger på ekonomin, säger Peter Högberg.

– Generellt behöver vi mer bostäder. Det finns lediga tomter ute i kransorterna, det finns både företagstomter och bostadstomter. Men allt hänger på ekonomin och hur mycket vårt bostadsbolag kan göra.

"Högt mål"

I nuläget ligger befolkningsökningen på runt 50 personer om året. På fyra år vill Socialdemokraterna nu öka med nästan 1 700 personer.

– Det är ett högt mål, men det är dit vi vill. Tidigare har vi inte satt några befolkningsmål, men vi tror att det är nödvändigt. Ska vi kunna hålla en god välfärd behöver vi få fler invånare och mer inkomster. Det går hand i hand. Vi måste också ha färdiga tomter och detaljplaner. Det är prio ett.

Utvecklingsrådet, med förvaltningar och nämnder, ska träffas och gå igenom bostads- och lägenhetsbehovet. 

– Där ska vi diskutera vad vi har för utsikter framåt. Förstår inte Vimarhem, så förstår någon annan, säger Helen Nilsson (S). 

S vill att Vimmerby ska växa och utvecklas.

– Vi vill att fler flyttar, att kommunen ständigt utvecklas och då måste vi möjliggöra för det. Vi vill inte ligga fast, utan vill framåt. Målet är tydligt, resan dit och åtgärder för det, det får vi fortsätta diskutera. Politiken sätter bara ett mål, säger Daniel Nestor.

Vill satsa på simhallen

Partiet lyfter också fram en satsning på simhallen i Gullringen.

– Det är en mycket bra motion att simma och då måste vi se till att kommunikationerna fungerar för att ta sig till och från simhallen. Som det är nu går det tre bussar till Gullringen, vi får fundera på hur man kan lösa det, säger Kenneth Björklund (S). 

Ett annat problem menar man är att simkunnigheten bland unga minskar.

– Den simlärare som finns har inte kapacitet att ta emot fler som behöver hjälp och där har kommunen ett ansvar. Vi behöver ta en diskussion med föreningen för att erbjuda alla den möjligheten. Det är en fantastisk friskvård att simma och det är kommunens simhall. Vi har ingen annan. Vi behöver ta en diskussion med föreningen om vad vi behöver satsa på, säger Peter Högberg (S).

Vill halvera sjukfrånvaron

En annan viktig fokusfråga för Socialdemokraterna är arbetsmiljön för kommunens anställda. 

– Sjukfrånvaron ligger på sex, sju procent och den vill vi ska halveras. Vi behöver kartlägga varje arbetsplats och ta små steg varje dag. Det är en allt för dyrbar resurs att inte ha de anställda på plats och samtidigt vill vi halvera det med tanke på våra medarbetares situation. Det gäller att engagera medarbetarna i det här, säger Peter Högberg.

Kenneth Björklund:

– Det är väldigt viktigt, för det är de som jobbar på golvet som bäst vet vad som är bekymret.

Även skolfrågan är viktig för partiet. Man vill se elevstödjande verksamhet tillsammans med landstinget och komma till beslut om en ny skola i centralorten. Anledningen är de ökade ohälsotalen och att den psykiska ohälsan bland unga är stor i kommunen.

– Det är en utmaning vi måste komma till rätta med. Vi vill se över hur vi kan arbeta stödjande, säger Helen Nilsson (S).

När det gäller en ny skola vill man inte låsa fast sig vid något än.

– Förvaltningen tittar på vilka behov som finns och vi vill avvakta den utredningen innan vi tar beslut om en ny skola i tätorten. Men under mandatperioden ska vi ta ett beslut. 

"Fokus på miljön"

Förslagen som presenterades är en del av mer övergripande fokusfrågor partiet går fram med. Längre fram kommer man konkretisera dessa ännu mer. Även miljöfrågan står högt på agendan. 

– Vi ska igång med miljöfrågorna inom Agenda 2030 och det är en stark press på miljöfrågorna, även om kommunen ligger långt fram på kostsidan. Vi har svenskt kött som är närproducerat. Vi har framhållit att det viktiga är att det är närproducerat.

Efter valet blir det ännu mer fokus på vår tids ödesfråga. 

– Vi tittar på cykelvägar, bilar, giftfria material. Det är en tuff agenda, men vi har inga oljepannor kvar. Vi har bytt i Djursdala och vid järnvägsstationen.

Stig Jaensson (S):

– Vi bygger ett nytt avloppsreningsverk, som kommer göra en hel del. Det kommer att ta upp allt industriavfall från Arla och Åbro samt vårt eget. 

När det kan bli källsortering även hos privata hyresvärdar är oklart.

– Det kommer, vi tog egna hem i förstahand. Det här ska ske i samråd med fastighetsägaren och det var för mycket att ta samtidigt.

Vill öka

Socialdemokraterna vill öka från dagens 19 mandat. Men hur mycket vill man inte säga.

– Vårt mål är alltid att öka. Vi tror på vår politik och att ju mer inflytande vi får desto bättre blir det, säger Daniel Nestor.

En rödgrön majoritet är alltid nummer ett, säger Peter Högberg. 

– Är det inte möjligt är vi beredda att ta en diskussion med partier som är beredda att ta ansvar för ekonomin. 

Däremot utesluter man ett samarbete med Sverigedemokraterna.

– Det handlar om en värderingsfråga.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt