Annons:

INN: ”Jag vill ha en kostnadsberäkning”

Centerpartiets Ingela Nilsson Nachtweij förstår inte varför Vimmerby kommun inte kan skjutsa ut skolbarn till landsbygdsskolorna. Foto: Simon Henriksson

INN: ”Jag vill ha en kostnadsberäkning”

Varken förvaltningen eller majoriteten vill placera asylsökande elever på någon av kommunens kransortsskolor. Helt fel, anser oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij. – Det är många kommuner som har gjort så här, säger hon.

Annons:

87 asylsökande barn får antingen på Astrid Lindgrens skola eller Vimarskolan. 43 av dem går i F-6. Det ökade antalet elever har medfört stor platsbrist på Astrid Lindgrens skola och områdeschefen Tomas Svensson planerar att placera en paviljong på skolgården som kostar kommunen cirka 1,3 miljoner per år.

Ingela Nilsson Nachtweij vill se en kostnadsjämförelse mellan paviljongen och att placera asylsökande barn i kransortsskolorna.

– Vi har tomma lokaler på landsbygden och då är det mycket bättre att använda dem än att hyra paviljonger. Jag tror inte att det kostar 1,3 miljoner att skjutsa ut elever på landsbygden och det ger också en möjlighet för barn på landsbygden att möta asylsökande barn. Det förbättrar integrationen.

"Kommer ny lagstiftning"

I en artikel på Dagens Vimmerby menade Camilla Stridh (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, att förslaget strider mot närhetsprincipen. Ingela Nilsson Nachtweij har svårt att förstå det argumentet.

– Säg att alla barn som nu går på Djursdala skola vill gå i Södra Vi om Djursdala läggs ned. Om förvaltningen då placerar dem på Astrid Lindgrens skola, skulle det vara olagligt då? Jag har mycket svårt att se det. Skolförvaltningen har tagit fram en broschyr som beskriver närhetsprincipen och att en kommun kan placera ett barn i en annan skola om det är fullt i den närmaste skolan. Då blir det märkligt att påstå att kommunen bryter mot lagen om man vill bussa barn till en annan skola om det är trångt på skolorna i tätorten. Det kommer också en ny lagstiftning den 1 juli som gör att kommuner ska få det lättare att flytta barn till en skola som inte är den närmsta. Syftet är att få en bättre och mer jämn fördelning av nyanlända barn på kommunernas skolor.

Nilsson Nachtweij vill att de asylsökande högstadieeleverna ska får rum i lågstadie- och mellanstadielokaler på AL.

– Jag tror inte att det är någon bra idé att skjutsa ut förberedelseklasser i högstadieålder till någon av kransortsskolorna, men lika väl som en paviljong måste lokalerna på låg- och mellanstadiet kunna fungera. Det här är ett sätt att öka elevunderlaget i kransorterna, men det känns som att skolfrågan har blivit prestige för majoriteten. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt