Annons:

INN: ”Var ska pengarna komma ifrån?”

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweiij är tveksam till om kommunen har råd att bygga en ny skola. Foto: Simon Henriksson

INN: ”Var ska pengarna komma ifrån?”

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij är förvånad över majoritetens förslag om en ny skola – och ifrågasätter om kommunen har råd. – Jag tror inte att det räcker med 150 miljoner kronor, säger hon.

Annons:

I dag meddelade majoriteten att man vill bygga en helt ny skola i Vimmerby i stället för att tillgodose Astrid Lindgrens Skolas enorma renoveringsbehov.

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij är förvånad över beskedet.

– Jag tycker att det är intressant, men det är viktigt att vi får fram bra underlag i diskussionen. Jag är förvånad över att man lägger fram det här så snabbt. I dag satt jag i ett möte med Tomas och Helen där vi brottades med att banta investeringsbudgeten. Målet var att halvera förslaget på investeringsbudget och landa in på 35 miljoner. Då känns det konstigt att de springer direkt till en pressträff och berättar att vi ska spendera hundratals miljoner på en skola.

"Vi vet ingenting"

Majoriteten gav få konkreta besked om förslaget i dag. Tanken är att projektet delvis ska finansieras med hjälp av försäljning av Granen och AL-skolan.

– Man kanske har tänkt sig sig en extern aktör som ska investera och kommunen hyra? Det känns inte som S-politik, men det kan vara Moderaternas inställning. Vi vet ingenting och vi har inte fått någon information om att det här ska vara så långt gånget. Vi behöver också titta på de mjuka frågorna i skolan, det visade rankingen som kom i dag.

Vad kan det kosta att bygga en skola?

– Jag vet inte. Det räcker nog inte med 150 miljoner, men vi har inte sett vilken skola man vill bygga. Vi har gruppmöte den 19:e och till dess hoppas jag att vi får mer underlag.

Har Vimmerby råd att bygga en ny skola?

– Var ska pengarna komma ifrån? Jag har ingen aning om marknadsvärdet på AL-skolan, men jag tycker att det är välkommet att majoriteten kommer med ett besked om vad man vill göra. Det är svårt för tjänstemän att jobba när man inte har någon gemensam politik och att man säger att det ska finnas en medborgardialog är jättebra.

 "Tycker ingenting"

Om förslaget är ett första steg till en ny diskussion om att lägga ned skolor återstår att se.

– Jag vet inte. Vi behöver mer information.

Var tycker du skolan ska ligga?

– Jag tycker ingenting i den frågan och jag vet inte om gruppen tycker att vi ska göra bygga en ny skola. Det är för tidigt att svara på det och vi behöver mer information. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt