Annons:

Backar inte upp Kinda – nej till att laglighetspröva Itsamflytten

Den gamla majoriteten, med Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S) i spetsen, gick samman för att säga nej till att pröva Itsamflytten.

Backar inte upp Kinda – nej till att laglighetspröva Itsamflytten

Vimmerby kommun stöttar inte Kinda kommun i frågan om att laglighetspröva flytten av Itsam. Det beskedet togs efter votering i kommunstyrelsen.
– Vi anser att beslutet är lagligt, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Beslutet att Itsam ska flyttas från Kisa till Linköping har väckt debatt och kritik. Kinda kommun, som förstås drabbas hårdast av flytten, vill pröva om beslutet är lagligt.

Men det är inget Vimmerby kommun ställer sig bakom.

– Det känns fel att pröva en sådan flytt när vi 2012 tog beslut om att flytta vår IT-verksamhet till en annan kommun. Vi har tagit det beslutet att lämna ut vår IT och då tycker inte jag att vi ska gå vidare med det här. Jag har inga problem med att Kinda vill göra det, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Centerpartiet och Kristdemokraterna vill visa sitt stöd till Kinda, men den gamla majoriteten var enad och röstade nej tillsammans med Vänsterpartiet. Därmed slutade voteringen 6-3. 

– Vi ser att vi skickar signaler och att det finns ett symbolvärde i att pröva beslutet. Vi tycker att det är viktigt att kontoret är inom Itsams geografiska område. Är det lagligt att flytta kontoret utanför det geografiska området där man verkar? Vi ville laglighetspröva beslutet, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

"Ser inte att det behövs"

Helen Nilsson (S) säger att hon inte anser att flyttbeslutet är olagligt.

– Vi ser inte att det behövs en laglighetsprövning. Vi har olika syn, men däremot tycker vi att man skulle ha väntat med flyttbeslutet. Det borde ha varit så att alla medlemskommuner fick yttra sig först. Nu ska vi jobba för att få till en bra verksamhet med Itsam framåt, säger hon och tillägger:

– Men om någon tycker att det ska laglighetsprövas, så blir det väl så ändå.

Nilsson Nachtweij (C):

– Vi vill också ha ett bra samarbete, men ser inte att laglighetsprövningen påverkar samarbetet. Själva flyttbeslutet står vi förstås inte bakom, säger hon.

"Ingen står bakom"

Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S) säger att man inte är för flyttbeslutet.

– Ingen står bakom flyttbeslutet, säger Tomas Peterson och får medhåll av Helen Nilsson:

– Samtidigt faller det på att man inte får till kompetensförsörjningen och den är viktig. För vår del är det viktigt med duktigt och kompetent folk och det är viktigt i sammanhanget, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt