Annons:

Oro inom lärarkåren efter att skolorna räddats

Lärarna inom grundskolan har inte mottagit beskedet om att bevara skolorna med odelad förtjusning. Foto: Vimmerby kommun

Oro inom lärarkåren efter att skolorna räddats

Skolorna i Gullringen och Djursdala samt förskolan i Pelarne blir kvar. Hur pengarna ska sparas istället är det ännu ingen som vet. – Skulle vi spara mer på skolorna i stan så får vi inte ihop grundbemanningen, säger Ingrid Snickars, högstadielärare på Astrid Lindgrens skola.

Annons:

I går meddelade Tomas Peterson (M) att besparingar för fem miljoner måste hittas under 2016 och tio miljoner för 2017 sedan majoriteten bestämt att vika sig från sin linje om skolnedläggning på landsbygden.

Oron är nu stor inom lärarkåren som fruktar nedskärningar i verksamheten.

– Det är lite panik och vi vet inte vad som kommer att hända. Jag förstår inte hur man ska kunna spara mer på skolorna i stan och vi är jätteoroliga nu. Det har sparats ganska mycket ganska länge. Vi har fler undervisningstimmar och större grupper, säger Ingrid Snickars, lärare på Astrid Lindgrens skola.

”Ingen möjlighet”

Majoriteten har även backat från sitt alternativa besparingsförslag som innebar tio-tolv färre tjänster inom grundskolan. Ingrid Snickars har aldrig sett något alternativ till att lägga ned enheterna på landsbygden.

– Vi har pratat ganska mycket om att det inte finns någon annan lösning egentligen. Tio-tolv tjänster är totalt omöjligt. Som jag ser det finns det ingen möjlighet att spara någon lärartjänst. Vi skulle inte få ihop grundbemanningen i så fall och vi skulle inte klara att göra det uppdrag vi har.

”Otrygghet och ovisshet”

Även Monika Johansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund Vimmerby, anser att det finns en oro inom yrkeskåren.

– Det har varit problem länge så man kan inte direkt se att det här leder till någon ljusning. Problemen som finns på AL-skolan kräver resurser och det handlar om fler lärartjänster och bättre arbetsvillkor. Får vi stora besparingar framför oss så skapar det en oro. Politikerna har inte varit tydliga med vad de vill spara på istället och nu uppstår det otrygghet och ovisshet. Det är inte bra i en organisation.

Hur ser du på att de tre enheterna räddas?

– Det är svårt att säga något om bevarandet av skolorna innan vi vet hur besparingarna kommer att tas istället. Vi kan inte säga vad det får för effekter och det kommer säkert att tas en del från barn- och utbildningsnämnden. Vi kan bara hoppas på att det blir besparingar som inte slår så hårt mot verksamheten.

”Tänkte känslomässigt”

Johansson vill nu se ett snabbt besked.

– Jag vet inte hur snabbt politikerna jobbar, men man tänker att det både är bråttom att få ordning på ekonomin och att folk inte ska leva i ovisshet, så politikerna bör vara snabba.

Borde politikerna haft det alternativa besparingsförslaget klart?  

– Det hade underlättat om det hade varit väldigt tydligt och klart innan folkomröstningen. Nu var det så diffust att om man röstade på att bevara skolorna så tänkte man nog mest känslomässigt. Man visste inte vad det skulle bli istället. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt