Annons:

Kommunalrådet om Itsams avtal:

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) är förvånad över Itsams tecknade avtal.

Kommunalrådet om Itsams avtal: "Blir förvånad över det här"

Itsam har tecknat ett tioårigt avtal med fastighetsbolaget Castellum och flyttar till Mjärdevi i Linköping. Något som förvånar Vimmerbys kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij (C).
– Jag blir förvånad över att direktionen inte informerades i förväg, säger hon.

Annons:

Kommunalförbundet Itsam – där Kinda, Ydre, Vimmerby, Åtvidaberg, Boxholm och Ödeshög ingår – har tecknat ett tioårigt avtal med fastighetsbolaget Castellum. Därmed flyttas kontoret från Kinda till Linköping. 

– Jag blir förvånad över att man inte pratade om det här på direktionen sammanträde den 28 februari. Avtalet omfattar tio år och 16 miljoner kronor totalt och eftersom tre av sex kommuner inte ville det här blir jag förvånad över att ordförande har skrivit under det här utan att informera direktionen om det i förväg, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C), ordförande i kommunstyrelsen.

Ordförande i Itsams direktion är Annicki Oskarsson (KD) från Ödeshög.

– Jag blir förvånad att man tar det här innan det är avgjort i Förvaltningsrätten. Det här är överklagat och jag lyfte frågan på direktionen i januari. Tar man ett beslut som sedan överklagas, så ska det kunna rättas om Förvaltningsrätten anser att det är felaktigt fattat, säger Nilsson Nachtweij.

Påverkar det här Vimmerbys syn på ett eventuellt utträde?

– Jag kommer lyfta det här utifrån att direktionens ordförande tagit det här beslutet och diskutera frågan på kommunstyrelsens arbetsutskott den 19 mars. Vi bevakar hur Kinda kommun arbetar kring frågan. Förbundsordningen är skriven så att det i princip inte går att lämna förbundet. Som förbundsordningen är skrivet sitter vi ganska fast och det avtal som undertecknades 2012 är det som gäller.

Hur ser du på det?

– Det är väldigt ovanligt att man har en sådan skrivning. Vi tycker att man ska titta på SKL:s normalförslag för förbundsordningar. Därför återremitterade vi också en uppdatering av förbundsordningen, för att den ska stämma bättre överens med SKL:s normalförslag.

"Blir också en konsekvens"

Men Ingela Nilsson Nachtweij (C) vill i det här läget inte säga hur Vimmerbys syn på Itsams framtid påverkas av beslutet.

– Jag kommer såklart lyfta den här frågan och diskutera den 19 mars utifrån att beslutet har tagits utan att direktionen informerats, men vi har inte intagit någon ny position.

Avtalet är tecknat på tio år och gäller nästan 1 000 kvadratmeter. Kostnaden är 1,6 miljoner kronor om året.

– Jag kan inte siffrorna exakt i huvudet, men jag undrar om inte kostnaden var en halv miljon kronor, så det handlar om dubbla hyreskostnader. Det blir också en konsekvens för våra medborgare i de här sex kommunerna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt