Annons:

Leijonram:

Kommundirektören Carolina Leijonram försvarar kommunens hantering och ledning. Foto: Simon Henriksson

Leijonram: "Ingen av mina chefer skulle göra det avsiktligt"

Stefan Larssons förslag var inte fullständigt, anser kommundirektören Carolina Leijonram. Istället fattade kommunen beslut om en samverkan som i dag inte finns och som både saknar tidsplan och kostnadsprognos.
– Vi har behövt göra en helhetsbild utifrån den nya kravnivån och det inryms inte i det Stefan har lagt fram, säger Leijonram.

Annons:

Den avgående räddningschefen Stefan Larsson är mycket hård i sin kritik mot ledarskapet i kommunen i allmänhet och beslutet att låta Räddningstjänsten samverka i Kalmar län i synnerhet. I en lång intervju med DV ger Larsson sin syn på processen där han bland annat hävdar att han i en tjänsteskrivelse tillskrevs åsikter i frågan som han aldrig någonsin haft.

– Jag vet inte vem som har skrivit den här tjänsteskrivelsen om att jag skulle rekommendera att vår samverkan enbart ska hållas och fördjupas inom Kalmar län, men jag har definitivt inte gjort det, säger Larsson i den långa intervjun.

Samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi försvarar sitt agerande i en intervju med DV. Kommunchefen Carolina Leijonram vill inte svara på frågan i detalj.  

– Jag känner inte igen det och har inget bra svar på det. Jag har inte fått en sådan känsla att Miklós och Stefan haft olika uppfattning om det och känner inte att jag kan kommentera det mer än så. Min utgångspunkt är att ingen chef gör på det viset. Sån tillit har jag till de som finns nära mig. Så gör man inte på ett medvetet sätt och ingen av mina chefer skulle göra det avsiktligt. Nu har Stefan reagerat på det här, men jag har inte hört det tidigare.

Har du förtroende för den ansvarige chefen Miklós Hatházi?

– Jag har förtroende för honom och alla mina chefer, det gäller även Stefan.

Hur ser du på kritiken mot ditt ledarskap från Stefan Larsson?

– Sedan dag ett har jag jobbat för att vi ska ha en öppen och transparent organisation, men Stefan har Stefan rätt att framföra det han tycker.

Varför blir Stefan ett ”Hr-ärende” när han meddelar en avvikande åsikt?

– Det är hans bild och upplevelse, jag vet inte vad som menas med ett HR-ärende i det här fallet.

”Fanns luckor i Stefans förslag”

När det gäller själva sakfrågan säger Carolina Leijonram såhär:

– Det är ingen hemlighet att vi har olika bilder. Jag har respekt för Stefans bild och hans kunnande, men vi behövde göra en helhetsbild utifrån den nya nationella kravnivån och det inryms inte i det Stefan lagt fram. Mitt ansvar som kommundirektör är att förslagen som vi lägger fram till politiken måste vara beredda ur ett tillräckligt perspektiv och tillsammans med Länsstyrelsen konstaterade vi snabbt att det fanns luckor i Stefans förslag, säger Leijonram.

Jämför man förslagen när det gäller själva räddningsarbetet finns det betydligt fler svar i förslaget om att ingå i det samarbete som länge funnits mellan räddningstjänsterna i Jönköpings län.

– Räddsam F (Jönköping) har varit framstående i det arbetet och där kan vi ta inspiration till att stärka Räddsam H när vi ska komma igång i Kalmar län.

– Vi ska nu utreda räddningstjänstarbetet med utgångspunkten att Vimmerby ska vara kvar i Kalmar län och det är en mycket bra lösning att Västervik och Vimmerby ökar sitt samarbete för att hitta den bästa organisationen, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Varför kunde ni inte lägga fram båda förslagen till politiken?  

– Det är inte så att vi mörkat det på något sätt. Vi har varit öppna om att det fanns delade meningar och att vi inte ansåg att Stefans förslag var tillräckligt berett, säger Carolina Leijonram.

Så alla i kommunstyrelsen visste om att verksamhetschefen förespråkade ett helt annat alternativ när beslut om ökad samverkan med Västervik togs i början av mars?

– Det bedömer jag inte, det var överspelat då. Tjänstemannaberedningen hade kommit fram till den punkten och det fanns inget resonemang om Räddsam F på kommunstyrelsen, det avhandlades på arbetsutskottet.

Vad är det konkret som brister i Stefans förslag?

– Vi får inte med allt vi behöver på hela säkerhetsområdet, hur det ska ledas och styras. Ska vi ha en delad organisation i så fall, vem ska leda den?

Men i förslaget för Räddsam H finns det ingen uppgift om tidsplan eller kostnad, ändå tar ni det beslutet. Varför är inte det viktigt att veta innan beslut?

– Att vara kvar i länet är ett icke-beslut. Vi tillhör Kalmar län och är en naturlig del av länet.

Det står ju i protokollet: ”Räddningstjänsten ska fortsatt aktivt samverka med Räddsam H i Kalmar län”, det måste väl vara ett beslut?

– Det är den geografiska gränsen som vi har och det samarbetet är naturligt. Man kan bryta länsgränser och det har vi gjort på en del områden, men då har vi gjort en fullödig utredning som inkluderar hela fältet och varit samstämmigt överens om att det är den vägen vi ska gå, där har vi inte hamnat i den här frågan.

När tror ni att Räddsam H håller samma nivå som Räddsam F?

– Förhoppningsvis så fort som möjligt, men det är svårt att avgöra.

Vad kommer det kosta? 

– Den frågan är bättre att ställa till Länsstyrelsen, vi har inget underlag och vi håller på att komma ifatt på det här området. Det blir en del i Joakims (Jansson, tillförordnad räddningschef som hyrs in från Västervik på obestämd tid) arbete.

Varför är det inte viktigt att veta vad det kostar innan beslut?

– Det måste vara ett arbete som vi gör tillsammans. Vi sätter inte upp en mur mot Jönköping utan säger: låt oss utreda det här. Visar det sig att det blir otroligt dyrt kanske vi måste söka samverkan med andra län. Det är mest logiskt att söka samverkan där med redan är en naturlig del.

Ser du att ni kunde ha hanterat den här frågan på ett annat sätt?

– Jag vet inte, det måste jag fundera på tillsammans med Miklós och andra berörda. Det kan jag inte svara på i dag.

”Har fullt förtroende”

Ingela Nilsson Nachtweij är nöjd med hur kommunen har hanterat frågan:

– Jag jobbar mest mot Carolina och jag har fullt förtroende för Carolina, hon leder sin ledningsgrupp på ett väldigt bra sätt. Stefan har rätt att utrycka sig och vi lyssnar och lär av det, jag utgår från att vi gjort det bästa för kommunen och kommuninvånarna.

Hur ser du på att bara ett förslag kom upp på ert bord?

– Jag har full tillit till det förslag som lades på bordet den 5 mars och jag var informerad om att det var den bästa lösningen för oss. Jag tycker Carolina skött det här jättebra och Joakim är en perfekt tillfällig lösning. Jag hoppas att det ska bli en trygg och säker situation, det förtjänar medborgarna.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt