Annons:

Badran:

Mona Badran hjälpte flyktingbarnen med att översätta texten. Foto: Privat

Badran: "Det handlade om barn som flytt för sina liv"

Sandor Högye reagerade kraftigt mot bildspelet under flyktingbarnens uppträdande. Mona Badran, som hjälpte flyktingarna att översätta en text hon sedan läste för fullmäktigeledamöterna, har svårt att ta in det. – Det här är barn som flytt från regimen och ville visa vad de har gått igenom. Det är inget konstigt, säger Mona Badran.

Annons:

Det var under måndagens fullmäktige som en grupp flyktingbarn från Syrien sjöng, dansade och spelade upp ett bildspel från krigets Syrien. Uppträdandet var en introduktion till en föreställning den sjunde maj, dit de bjöd in ledamöterna i fullmäktige. 

Många av de ledamöter Dagens Vimmerby talade med tyckte att uppträdandet var känslosamt. Sverigedemokraternas Sandor Högye reagerade starkt – och ansåg att klippet var partsinlaga och sa att man tydligt kunde se Rysslands president Vladimir Putin med avhugget huvud. 

– Det är klart att det är ett avhugget huvud som är inklippt och visas. Det är så som de gör med sitt folk. De skär huvudet av det och sätter det på magen. Det är makabert, sa Sandor Högye (SD) till Dagens Vimmerby.

Som de gör med sitt folk?

– Ja, IS. Jag menar IS-folk. Jag har sett flera klipp med det. 

Menar du att det här skulle vara IS-propaganda?

– Vi vet inte vem som har visat den eller vem som har gjort det. Jag vill veta det. Det är svårt att få filmen via Youtube och den var mycket längre än det ni filmade. Jag vill ha resten av texten och allt material som visades. 

Översatte texten

Mona Badran hjälpte flyktingbarnen och deras föräldrar med att översätta en text till svenska åt dem. Hon läste också upp texten för fullmäktigeledamöterna. 

– Jag fick en förfrågan om jag kunde presentera dem på ett bra sätt, eftersom att de inte behärskar språket så himla bra. Jag gjorde det och skrev ihop en text som jag läste upp, säger hon. 

Vad säger du om Sandor Högyes reaktion?

– Jag reagerar mest på att han säger att han Putins huvud var avhugget och lagt på magen. Det skulle jag inte kalla det. Allt man ville få fram var att Putin stödjer Assad-regimen och det är väl ingen hemlighet. Huvudet var inte avhugget, men inklippt. Det har absolut ingenting med IS att göra. 

Mona Badran tycker att Sandor "tar i lite".

– Filmen var naturligtvis ingen propagandafilm för IS. Den handlade om barn. Barn som behövt fly för sina liv, vars liv slagits i spillror. I alla krig finns ju flera sidor, men de här barnen har flytt regimen och ville visa vad de har gått igenom. Det är inte så att Vimmerby eller Sverige har sagt att de bara tar emot barn från den ena eller den andra sidan.

"Vill börja om på nytt"

Mona Badran tycker att det är tråkigt att Sandor Högye (SD) reagerar av det här slaget. 

– Att reagera på att Assads (Syriens president) namn nämns några gånger, det är att reagera på småsaker. I stället skulle man se det som att de här barnen har kommit hit, de vill komma in i samhället och vill börja om på nytt. Då hade de satt ihop ett bildspel som de ville visa ledamöterna för att berätta vad de har varit med om, säger hon. 

Framför allt handlade sången om frihet och barndom, säger hon. 

– Det de sjöng var att de ville ha frihet och en liten kille pratade om att Assad hade dödat dem och bränt dem. Det handlade om att regimen tvingat dem på flykt och de pratade om att få tillbaka friheten och barndomen. De visade att deras land brinner och hur de såg på det krig de flytt från. Nu är de Vimmerbys barn. 

Sandor ansåg också att bildspelet, eller filmen som han kallar det, borde barnförbjudas. 

– Jag berättade att det var starka bilder, men man kan inte visa en så hård händelse utan att visa hårda bilder. För att se sanningen kan man inte göra det snällt, utan man måste se hur det ser ut.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt