Annons:

Glennfalk om kritiken: ”Det är partipolitik”

Före detta kommunalrådet Micael Glennfalk (M) avfärdar kritiken från kommunens lekmannarevisor. Foto: Jakob Karlsson

Glennfalk om kritiken: ”Det är partipolitik”

Micael Glennfalk har svårt att förstå kritiken mot driften av Vimmerby Fibernät AB (tidigare Vimmerby Industrifastigheter AB) från bolagets lekmannarevisor. – Man ska komma ihåg två saker i det här. Ett: det är en lekmannarevisor, två: lekmannarevisorn är centerpartist, säger han.

Annons:

 

Kommunens lekmannarevisor Ulf Svensson (C) kritiserar styrningen av Vimmerby Fibernät AB, som till början av 2016 hette Vimmerby Industrifastigheter AB, i sin granskningsrapport. Enligt Svensson, som utsetts av fullmäktige, har beslut fattats i strid med fullmäktigebeslut och det finns inte heller några styrelseprotokoll.

Micael Glennfalk har varit ordförande i företaget men avfärdar kritiken:

– Det här är partipolitik. Ulf Svensson är centerpartist och lekmannarevisor. Det här är hans anteckning, men den auktoriserade revisorn beviljar ansvarsfrihet, säger han.

”En osäkerhetsfaktor”

En stor del av kritiken grundas i att avtalet med kommunikationsoperatören Zitius skrevs under av styrelsen, utan att det finns upptaget i styrelseprotokoll. Ulf Svensson menar också att Itsam borde ha varit motpart gentemot Zitius.

– Det blev en ny direktupphandling och det skulle skrivas på snabbt. Som jag ser det hade vi grund för att skriva på det avtalet i IT-handlingsplanen som fattades i fullmäktige 2012. Som kommunens representant skrev jag på mängder med upphandlingar. Det ligger i uppdraget och det har jag förklarat för Ulf Svensson. Jag skrev på upphandlingen utan att den var uppe i bolagets styrelse.

– Jag är inte säker på att fullmäktige beslutat att fibernätet ska läggas i VEMAB, men om det är så borde det ha gått upp till fullmäktige igen, det kan jag hålla med om. Det finns också en möjlighet att fullmäktigebeslutet menar att fibernätet skulle föras över till VEMAB när det är slutfört. Där finns det en osäkerhetsfaktor.

”Den kritiken kan jag ta”

Glennfalk anser inte att upphandlingen med Zitius behövde hanteras i ett styrelsemöte.

– Anser revisorn att vi skulle ha haft ett styrelsebeslut på det förstår jag hans anmärkning, – men jag tycker inte att vi behövde det. Vi skrev på utifrån fullmäktigebeslutet.  

Anledningen till att det saknades styrelseprotokoll var att företaget inte hade någon verksamhet.

– Vimmerby Fibernät AB var ett fastighetsbolag under den här tiden och skulle bara hantera det här. Det var tvunget att ligga i ett bolag och vi hade en plan på att VEMAB skulle ta över alltihop 2018-2019. Fiberprojektet fördes av kommunstyrelsen och inte av Vimmerby Industrifastigheter, och där kan jag tycka att vi borde ha dokumenterat återrapporteringen bättre. Den kritiken kan jag ta, men i det här fallet anser jag att lekmannarevisorn bör ha kommunens auktoriserade revisor med sig och den hade inget att klaga på och vi har fått ansvarsfrihet.

Du anser att det här bara är partipolitik?

– Javisst och det är inte alls ovanligt att man gör så här. Jag tycker att kritiken är ogrundad och handlar om formalia, men som jag ser det hade vi delegation för att skriva på det här. Ulf Svensson har nagelfarit fiberprojektet i detalj och hittar knappt något som varit fel. I fiberberedningen görs samma konstaterade som vi har gjort: vi klarade inte konkurrensen med Telia. Det jag kan ångra är att vi inte stoppade projektet tidigare. När Vimmerbyborna inte var lojala borde vi ha förstått att det inte går att konkurrera. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt