Annons:

SD fortsatt oroliga för ensamkommandes pizzasug

Anneli Jakobsson (SD) är orolig för vad som händer om de ensamkommande barnen blir sugna på pizza. Foto: Jakob Karlsson

SD fortsatt oroliga för ensamkommandes pizzasug

Anneli Jakobsson (SD) undrade hur socialnämnden har tänkt göra om de ensamkommande barnen i Locknevi blir sugna på pizza eller något annat. Eva Berglund (S) svarade i talarstolen. – Vi ser det som en del i uppfostran att planera och att de inte alltid kan få sina önskningar uppfyllda omedelbart, säger Berglund (S).

Annons:

Anneli Jakobsson (SD) hade lämnat in en ännu en interpellation om ensamkommande flyktingbarn. Och återigen riktade hon sina frågor till socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Bland annat undrade Jakobsson varför "grabbarna" inte vet om att de ska flytta till Locknevi, om de ska få varsin dator och om det finns någon beredskap ifall något händer. Hon är också orolig över vad som ska hända om de ensamkommande barnen blir sugna på pizza eller något annat flera dagar i veckan. 

– De är trots allt 25 stycken och alla blir kanske inte sugna samtidigt, skrev Anneli Jakobsson (SD) i interpellationen. 

"Gäller alla utanför tätort"

Eva Berglund (S) svarade skriftligt och det blev sedan debatt i talarstolen. 

– Frågan om pizza gäller alla som bor utanför en tätort. Vi ser det som en del i uppfostran att de inte alltid kan få sina önskningar uppfyllda omedelbart. Kommunen är ställföreträdande förälder för de här grabbarna och man får prata på boendet och komma överens om vilka utflykter det ska bli, om det blir pizza eller om vi ska åka och bada, svarade hon. 

Anneli Jakobsson var också orolig för att det eventuellt ska bli bråk på den lilla orten. 

– Det går inte att blunda för verkligheten, det kan bli bråk i Locknevi, det händer oftare på asylboenden än bland den övriga befolkningen. Hur har ni beredskap för det? frågade SD-ledamoten. 

Då hettade det till för Eva Berglund (S). 

– Det här är inte ett asylboende, det här är ett HVB-hem. Och det är kanske inte lika kul att skriva om Kalle och Oscar, som börjar slåss över en "75:a" än om två grabbar på ett HVB-hem gör det. De här grabbarna bor på väldigt liten yta och jag tycker att det är enastående att det inte har varit mer problem. 

Anneli Jakobsson: 

– Jag säger inte att det kommer bli problem, bara att det kan bli, sa Jakobsson (SD) och tackade Eva Berglund (S) för svaren.

– Vi får hoppas att det går bra för grabbarna, avslutade hon. 

De ensamkommande barnen kommer inte att få varsin dator i Locknevi. Det kommer att vara två personal dagtid och två personal nattetid, varav en av dem är vaken natt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt