Annons:

Brunegård om sjuksköterskekrisen:

Gudrun Brunegård presenterar en rad enligt henne skarpa förslag för att lösa sjuksköterskebristen.

Brunegård om sjuksköterskekrisen: "Kan få en kollaps i vården"

Landstingspolitikern Gudrun Brunegård (KD) har de senaste veckorna hospiterat på Vimmerby, Västervik och Kalmar sjukhus. Nu presenterar hon sina förslag för att vända sjuksköterskekrisen. – Vi kan få en kollaps i sjukvården, säger hon.

Annons:

Kristdemokraten Gudrun Brunegård har följt med i arbetet på nära håll på alla tre sjukhusens akutmottagningar i sommar. Allt för att bilda sig en uppfattning om hur sjuksköterskebristen påverkar personalen och deras förutsättningar att ge en patientsäker vård. 

Fler undersköterskor

Nu har Brunegård formulerat en rad förslag – som KD ska ta med sig in i budgetarbetet i höst. Bland annat vill hon ha fler undersköterskor, medicinska sekreterare och andra yrkesgrupper som avlastar och gör enklare arbetsuppgifter.

Hon vill ha arbetstider och arbetssätt som attraherar sjuksköterskor och dessutom vill hon göra en stor löneöversyn. Landstingets kostnader för hyrsjuksköterskor måste ner, menar hon. Förslagen ska finansieras med minskade kostnader för hyrpersonal. 

– Det är en stor yrkesgrupp och det är illavarslande när de lämnar fasta anställningar för hyrbolag. Det finns flera orsaker till det, dels för dålig lön i förhållande till den långa utbildning man har. I mansdominerande yrken med samma längd på utbildningen kan man få dubbel lön och byter man till ett hyrbolag, så kan man få en rejäl löneökning och större möjlighet att påverka sina arbetstider, säger Gudrun Brunegård (KD). 

"Vill inte slita ut sig"

Brunegård tror att många väljer att lämna landstinget för bemanningsföretag mycket till följd av arbetstiderna. 

– Man vill inte slita ut sig eller försaka ett liv utanför jobbet. Det är mycket oregelbundna arbetstider och det sliter på kroppen. Ibland kan sjuksköterskor arbeta treskift och då är det både morgon, kväll och natt. Många ställer av lojalitet till arbetskamraterna upp, men det sliter i längden om man jobbar 7-22 eller 14-07. Hur duktig man är så finns det en stor risk att man inte är på topp varje minut och då kan ett misstag i värsta fall leda till att riskera någons liv och hälsa. 

Därför lämnar många för hyrbolagen, tror KD-politikern. 

– Det sammantaget med dåliga karriärmöjligheter gör att man antingen lämnar yrket helt eller jobbar som hyrsjuksköterska i stället. Från den offentliga sektorns sida har man blundat för detta. Läget är så kritiskt att om trenden vi ser början på fortsätter i kombination med stora pensionsomgångar, så kan vi ha en kollaps inom vården. Vi står inför en brytpunkt nu och något radikalt måste göras. Vi har en åldrande befolkning som också lever allt längre. Vi behlver ha kontinuerlig vård och vi står inför ett ökat vårdbehov, men riskerar att ha färre arbetare. 

Enklare arbetsuppgifter

Hon lyfter också fram vikten av att tillsvidareanställningar på heltid ska vara standard.

– I den konkurrens som råder går det inte att tro att något annat än erbjudande om tillsvidareanställning på heltid är attraktivt. Det börjar också bli vanligare och praktiken jag har haft i sommar har bekräftat nödvändigheten. Annars är det förstås attraktivt att tjäna dubbelt så mycket och jobba hur mycket man vill i ett hyrbolag. Det är också en brist i dag att nyanställda kan förhandla till sig en lön som är högre än en erfaren sjuksköterskas och det kan skapa spänningar. 

"Kan vara nödvändigt"

Brunegård vill också införa sjukvårdsbiträdet igen. 

– Det behövs anställda som gör enklare arbetsuppgifter inom vården. Det är brist på sjuksköterskor, men den gamla tidens sjukvårdsbiträde som gör enklare uppgifter och även medicinska sekreterare som gör vissa moment. 

Även nya arbetstider är något kristdemokraten vill satsa på. 

– Det har funnits försök med alternativa modeller, som sextimmarsdag eller jobba tre dagar och vara ledig tre dagar och det har personalen trivs med. Den typen av arbetsmodeller kan vara nödvändigt att införa i större utsträckning

Ser ut att öka i år

Fyra huvudpunkter har Brunegård plockat ut och med flera delpunkter i en del av de fyra punkterna. Hennes åtgärder kommer presenteras för Landstingsalliansen inför budgetarbetet i höst. 

– Det kan verka långtgående, men det är helt nödvändigt. Arbetet inom vård och omsorg måste få högre status. Många av våra åtgärder skulle göra det mer attraktivt att stanna som landstingsläkare. Jag tror att det skulle bli ett nollsummespel.

Landstinget har ett mål att halvera kostnaden för inhyrd personal till 2017. Men den ser ut att öka även 2016. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt