Annons:

Kommunalrådet vill inte förbjuda tiggeri:

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) ser inte ett förbud mot tiggeri som någon lösning.

Kommunalrådet vill inte förbjuda tiggeri: "Otänkbart"

Nyligen blev det stora rubriker när civilminister Ardalan Shekarabi (S) öppnade för att utreda frågan om att förbjuda tiggeri. Kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S) är helt emot ett förbud. – Det hjälper inte dem som sitter där, säger hon.

Annons:

Civilminister Ardalan Shekarabi vill utreda frågan om ett tiggeriförbud och ska titta på våra grannländer Norge och Dannmark. Efter socialdemokratens utspel har debatten gått varm och en del socialdemokrater har stöttat ett förslag om förbud mot tiggeri och andra har inte gjort så. 

Kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S) tillhör dem som inte kan tänka sig att förbjuda tiggeri. 

– Socialdemokraterna är ett delat parti i den här frågan, men för egen del är det otänkbart att förbjuda tiggeri, säger hon. 

Varför kan du inte tänka dig det?

– Jag kan inte se att det är lösningen, det här är utsatta människor som kommer till Sverige för att få ihop till mat och boende. De sitter inte där utan att vara fattiga. Det jag skulle vilja är att EU trycker på ännu mer på plats, men för dagen hjälper det ju inte dem som har det svårt. Att förbjuda för dem som har det tufft är inte rätt väg. Jag tror att vi behöver riktlinjer, men jag tror inte att det hjälper de fattiga. 

"Full förståelse"

Helen Nilsson (S) tycker ändå inte att det är konstigt att en utredning kan bli av.

– Jag har full förståelse för det, men fattigdom är aldrig enkelt. Jag skulle vilja se att man trycker på de länder som inte tar hand om sina invånare. Länderna som tiggarna kommer från måste ta sitt ansvar. Det är en komplex fråga, för många av de som kommer är romer, och romer har alltid haft det svårt. Jag tycker inte att någon människa ska behöva vara fattig, men att förbjuda dem att sitta där, nä. 

Ger du pengar till tiggare?

– Ja, det gör jag. Jag gör det lilla jag kan göra, så i min kommun ger jag dem pengar. 

Hur ser du på tiggeriet i Vimmerby?

– I Vimmerby är det inget problem alls. Många har nog inte problem med tiggarna i sig, utan när det blir kåkstäder eller sanitära problem. Då far man illa, men den situationen har vi inte här. 

"Mer okänsligt"

Sverigedemokraterna har haft frågan om ett tiggeriförbud på sin agenda länge. Det senaste året har Socialdemokraterna drivit igenom Europas hårdaste asylpolitik, precis i SD:s smak, och för några år sedan hade ett utspel om tiggeri varit otänkbart från en rödgrön minister. 

– Jag tycker snarare att det överlag i samhället blir mer okänsligt för de som har det svårast. Medborgare tycker att vissa saker är konstigt i dag som man inte tyckte förut, man måste orka ta till sig. Jag tror att många medborgare tycker att det är jobbigt med tiggare, man känner dåligt samvete för att det sitter folk och tigger. Men mitt synd om mig är väldigt litet i jämförelse med tiggarnas. 

Fråga

Tycker du att tiggeri borde förbjudas?

Verkligen!
Jag är kluven.
Verkligen inte!
Rösta Se resultat

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt