Annons:

Glennfalk hade rätt om Eken – låg ute på marknaden

Samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi hade fel om hur kommunen gick till väga när Eken såldes.

Glennfalk hade rätt om Eken – låg ute på marknaden

För två veckor sedan publicerade Dagens Vimmerby två artiklar om kommunens försäljning av Eken. När DV nu fått ut handlingarna ger dem stöd till Micael Glennfalks version – fastigheten lades ut på öppna marknaden. – Jag hade fel, säger samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi.

Annons:

För cirka en månad sedan var Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning först med att berätta om att det lokala företaget Guldbjörnen AB sålt Eken vidare för tolv miljoner kronor.

För två veckor sedan publicerade Dagens Vimmerby två olika artiklar i ärendet där samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi och före detta kommunalrådet Micael Glennfalk (M).

Hatházi menade att fastigheten aldrig lades ut på den öppna marknaden – Glennfalk att en mäklare ombesörjde affären.

Värderat till 11 miljoner

Först den här veckan har DV fått ut handlingar i ärendet och de ger Glennfalk rätt. Den 19 september 2012 gav kommunen Svensk Fastighetsförmedling i uppdrag att sälja fastigheterna Eken och Båtbyggarskolan i Storebro för kommunens räkning.

Kommunens lägsta tänkbara pris meddelar man är fem miljoner kronor – trots att man själv värderat Eken till 11 miljoner och Båtbyggarskolan till 0,5 miljon.

Kommunens lägstapris är också exakt samma som det bud på fastigheterna som man tidigare har mottagit från Anders Hermansson, ägare av Guldbjörnen. I ett PM från den 1 juni samma år argumenterar Micael Glennfalk för att fastigheterna ska säljas till Hermansson för fem miljoner kronor – och varför man ska lägga sig under de båda värderingar som gjordes av Eken.

Eken var värderad till 11 miljoner i den värdering som kommunen beställde och 5,3 i den värdering som Hermansson beställde. Båtbyggarskolan värderades till en halv miljon. Glennfalk skälen till varför man ska acceptera ett bud på 5 miljoner är bland annat påstådda brister i värderingarna, 50 nya jobb och fastigheternas renoveringsbehov.

Ville ändra detaljplanen

Dagens Vimmerby har tagit del av mailkonversation mellan kommunen och mäklaren, som inleds efter att kommunen under lång tid diskuterat en affär med Guldbjörnen och efter Glennfalks PM om att sälja fastigheterna till Hermansson. 

I mitten av september lägger mäklaren ut fastigheterna i ett paket, vilket ligger i linje med Hermanssons bud.

Den 15 oktober inkommer ett bud på fem miljoner kronor på fastigheterna. Budet gäller förutsatt att detaljplanen ändras. Intressenten vill använda Eken till korttidsboende för företag och turister samt Båtbyggarskolan till hantverkarlängor.

Fyra dagar senare

Den 1 november 14.40 2012 får kommunen information om att den andre intressenten höjt sitt bud till 5,1 miljoner – och att det fortfarande endast gäller om kommunen ändrar detaljplanen.

Det ville inte kommunen gå med på och man tog inte någon kontakt med den intressenten. Det finns inte heller någon dokumentation, åtminstone inte som DV tagit del av, som tyder på att man använde budet för att trissa upp Hermanssons bud.

Samma dag, 16.22, skriver Glennfalk att han anser att kommunen ska köra vidare med Guldbjörnens bud på 5,01 miljoner och 21.19 meddelar Per-Åke Svensson (C) att detaljplanen inte ska ändras.

11.45 dagen efter, den 2 november, har Guldbjörnen AB skrivit på köpeavtalet – och avtalet godkänns sedan i kommunstyrelsen fyra dagar senare.  

”Hade fel”

Ifjol beviljade kommunen en detaljplanändring av Eken och Guldbjörnen sålde sedan, hösten 2016, vidare fastigheten med en vinst på sju miljoner kronor.

Samhällsbyggnadschefen Miklós Hatházi säger så här om hans felaktiga svar om försäljningen.

– Jag hade fel. Jag var inte med i den här affären och fick läsa in mig. Jag hade inte alla handlingar framför mig när vi diskuterade. Som du kan se i handlingarna tar det en stund innan man förstått hur det här har fungerat och man tog tillbaka ärendet från mäklaren när kommunen inte ändrade uppfattning om detaljplanen och det bara fanns en intressent.

Vet du varför man hade så bråttom? Kommunen skulle ju inte lämna fastigheten förrän tidigast i mitten av 2014?  

– Det kan inte jag svara på, men en affär måste göras upp snabbt och jag tror att man började diskutera 2011. På så sätt tog det ändå lång tid.  

Dagens Vimmerby begärde i tisdags ut ytterligare handlingar i ärendet, men har ännu inte fått del av dem. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt