Annons:

  • Fem miljoner i utökad låneram till Astrid Lindgrens Näs

    Astrid Lindgrens Näs får fem miljoner i utökad låneram för att färdigställa trädgårdsprojektet. Foto: Astrid Lindgrens Näs

  • Fem miljoner i utökad låneram till Astrid Lindgrens Näs

    Såhär ska hela trädgårdsområdet se ut i juni 2016. Skiss: Astrid Lindgrens Näs

Fem miljoner i utökad låneram till Astrid Lindgrens Näs

Trädgårdssatsningen på Astrid Lindgrens Näs står inför det tredje och sista trädgårdskapitlet. För att det ska kunna genomföras ger kommunen sitt bolag en utökad låneram på fem miljoner kronor. – Vi tycker att Näs har gjort ett enormt bra jobb med det här, säger kommunstyrelsens ordförande Micael Glennfalk (M).

Annons:

Den lila majoriteten med Socialdemokraterna och Moderaterna röstade idag för en utökad låneram för det kommunala bolaget Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB. Ärendet avgörs definitivt i fullmäktige.

Förslaget innebär att Näs får en låneram på 15 miljoner istället för dagens tio miljoner. Pengarna ska användas till färdigställandet av det tredje och sista kapitlet i den framgångsrika trädgårdssatsningen, som är en stor anledning till att Näs markant ökat sina besökssiffror.

– Det här var självklart för oss. När vi gick in i det här sa vi att det skulle kosta 30 miljoner, nu hamnar kommunens borgensåtagande på 15, motiverar Micael Glennfalk (M).

Ingen kostnad för kommunen

8,7 miljoner av Näs nuvarande låneram har i detta nu utnyttjats för färdigställandet av kapitel ett och två. Det utgör inte ens hälften av vad projektet kostat hittills. Av de övriga pengarna har 8,1 miljoner kommit från Tillväxtverkets destinationsprojekt, 665 000 från Astrid Lindgrens hembygd och 100 000 kronor från Sparbanksstiftelsen samt materialsponsring från olika företag.

Kommunens ekonomiska investering i projektet har hittills legat på 400 000 kronor, förutom borgensåtagandet.

Nu ska alltså borgensåtagande öka till 15 miljoner kronor. Men det är långtifrån säkert att Näs behöver ta upp nya lån. Projektgruppen kommer att ansöka om medel från olika stiftelser, Regionförbundet och Astrid Lindgrens Hembygd – och projektstödens storlek avgör förstås hur mycket av det tredje kapitlet som Näs behöver bekosta själva genom nya lån.  

”Kan bli en kostnad”

Oppositionen ville att låneramen skulle utökas med fyra miljoner istället för fem.  

– Näs har använt 8,7 av de tio miljonerna hittills så det finns 1,3 miljoner kvar där. Vi ser inte att projektet riskeras för att man bara får fyra miljoner i utökat lån istället för fem och tycker att satsningen som Näs gjort är jättebra. Men kommunens ekonomi ser ut som den gör och även om det här bara rör sig om ett borgenslån så kan det bli en kostnad för kommunen. Det hamnar på kommunens kredit och kan påverka vår kreditvärdighet. För att Näs ska få det här att gå runt krävs 50 000 besökare 2017 och det är bara att hoppas att de når dit, säger Centerpartiets gruppledare Ingela Nilsson Nachtweij. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt