Annons:

3 000 har skrivit under Kristdemokraternas vårduppror

Gudrun Brunegård är glad för de 3 000 underskrifterna och hoppas att de kommer till nytta. Foto: Jakob Karlsson

3 000 har skrivit under Kristdemokraternas vårduppror

Kristdemokraterna är mitt inne i namninsamling i protest mot de stängda vårdplatserna. Hittills har hela 3 000 personer valt att skriva på. – Vi har fått ett otroligt genomslag, säger landstingsrådet Gudrun Brunegård (KD).

Annons:

79 vårdplatser i länet hålls stängda året ut. Det har oppositionen i landstinget reagerat mycket kraftigt mot – och inte minst Kristdemokraterna med Gudrun Brunegård i spetsen.

För en tid sedan startade partiet en namninsamling och hittills har man kommit upp i 3 000 underskrifter.

– Namninsamlingen startade en vecka in i september och vi har fått ett otroligt genomslag. Vi har 3 000 underskrifter nu när vi går in på upploppet. Jag och Ola Gustafsson var på höstmarknaden i lördags och fick in över 200 namn, på Mönsterås marknad fick de in 700 namn.

 "Man är rädd"

Brunegård anser att antalet underskrifter är över förväntan.

– Centerpartiet fick in 6 000 namn till sin polisprotest, men de har hållit på sedan i våras. Jag vågade inte säga 3 000 namn, men jag hoppades på det och det finns fortfarande möjlighet att skriva under. Det här visar att majoritetens beslut skapar en väldig otrygghet hos befolkningen och man är rädd för att man inte ska få den vård man behöver.

 "Många väljer att lämna"

Budskapet i protesten är även att höja sjuksköterskornas status och Dagens Vimmerby har tidigare skrivit om KD:s förslag för att förbättra deras situation.

– Det här problemet bottnar i att behålla sjuksköterskorna. Många väljer att lämna till bemanningsföretag, kommuner eller privata mottagningar. Det är väldigt illavarslande och i Västervik hade man en hel vårdavdelning där bara en sjuksköterska var fast anställd.  Problemet med att stänga antalet vårdplatser är att det ökar arbetsbördan på de sjuksköterskor som är kvar ännu mer. Majoriteten har börjat i fel ände. Dessutom har inte kommuner och primärvården fått möjlighet att ställa om när patienter skickas hem tidigare.

 "Sämre rustad"

Enligt landstinget har man inte sett någon effekt på patientsäkerheten sedan platserna stängts.

– Nej, men vi vet att det kommer en infektionsperiod och vi tror att man är sämre rustad då. Har man inte personal så det räcker kan det innebära en risksituation. Jag vet att man gör sitt yttersta, men grunden är att det inte finns tillräckligt med sjuksköterskor.

Ett annat argument är att Kalmar län har flest vårdplatser sett till befolkningen.

– Men i statistiken kan man också se att vi har färre överbeläggningar och överbeläggningar är direkt förknippat med risker för patienter. Vårt landsting har också den äldsta befolkningen i hela landet, så det kan finnas något gott i att vi har fler vårdplatser.

Namnunderskrifterna kommer att lämnas över till landstingsstyrelsen.

– Vi hoppas att majoriteten kan ta till sig det här uttrycket. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt