Annons:

Ex-styrelseledamot lämnar SD:

Tomas Rintala väljer också att lämna Sverigedemokraterna. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Ex-styrelseledamot lämnar SD: "Handlar om en kupp"

Toppnamnet Anneli Jakobsson lämnar Sverigedemokraterna. Även Tomas Rintala, ledamot i den tidigare styrelsen, lämnar partiet.
– Det är något jag har funderat över en längre tid, säger han.

Annons:

Avhoppen från Sverigedemokraterna efter helgens mycket uppmärksammade årsmöte fortsätter. I princip hela styrelsen blev bortbytt och toppnamnet Anneli Jakobsson lämnade omedelbart partiet som medlem. 

Nu kan Dagens Vimmerby berätta att en annan tidigare styrelseledamot lämnar SD. Det rör sig om Tomas Rintala, som inte längre kommer vara medlem i Sverigedemokraterna. Han blir istället medlem i Medborgerlig Samling.

– Det här är inget som uppkommit helt plötsligt, utan något jag funderat över en längre tid. Jag anser att Medborgerlig Samling har en bredare politisk inriktning som tilltalar mig. Det som inträffade vid det årsmöte som enligt mig egentligen aldrig öppnades eller genomfördes på ett korrekt sätt har inget att göra med mitt beslut, annat än att det fungerade som en katalysator för mitt beslut som jag övervägt en längre tid, säger Tomas Rintala. 

Det ska, enligt bland annat SD:s distriktsordförande Mattias Bäckström Johansson, finnas planer från Anneli Jakobsson på ett nytt lokalt parti. Tomas Rintala har inget intresse av det.

– Några hemliga planer för att starta något nytt parti finns inte för min del. 

Finns det tankar på att engagera sig lokalt för Medborgerlig Samling?

– Jag kommer nog bara vara passiv medlem. Jag vet inte om jag har tid att ägna åt det, men det finns ingen plan för det nu i början. 

"Handlar om en kupp"

Att lämna Sverigedemokraterna känner han inget speciellt för, säger han.

– Det är som sagt något jag funderat på en längre tid. Nu tycker jag att det känns lämpligt att ta det här steget och det känns inte konstigt. Det var tillfället som gjorde att jag tog beslutet. 

Anser du att Anneli Jakobsson kuppades bort?

– Det tycker jag är för jäkligt. Det handlar om en kupp som tydligt är sanktionerat från högre nivå. Hade man följt de regler som SD själva satt upp, med föranmälan, så hade det inte. Det dök dessutom upp oanmälda personer från distriktet. Det var inte helt ärligt gjort. 

Vad menar du med att det sanktionerats på högre nivå?

– Planen var nog på lokal nivå, men det har planlagts en längre tid och de som nu sitter i den så kallade styrelsen har fått det sanktionerat från Bäckström och de andra herrarna. Jag kan inte svära på bibeln, men det är min version. Vi hade också telefonkontakt med Bäckström när det började bli kaosartat, men att mötet skulle skjutas upp godtogs inte. Vi ansåg att det inte gick att hålla mötet på det sättet, valde att inte öppna mötet och lämnade. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt