Annons:

Kerstin Lundgren (C) pratar utrikespolitik. Ingela Nilsson Nachtweij (C) tittar intresserat.

"Löser det inte med snällhet" – Lundgren (C) pratade Trump och Putin

Hur farligt är det för världen att Donald Trump blev USA:s president? Och hur farlig är Vladimir Putin? På måndagen besökte Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson för Centerpariett, MX World i Vimmerby. – Vi lever i en tid av osäkerhet och osäkerheten har inte varit större sedan andra världskriget, säger hon.

Annons:

De högerextrema krafterna i Europa vinner seger efter seger. Vladimir Putin tycks rusta för framtiden. Donald Trump är ny president i USA. Polariseringen i samhället blir allt större. Kriget i Syrien ser inget slut. 

Det är en orolig omvärld 2016. Men att omvärden är orolig påverkar även Vimmerby.

Om det berättade Centerpartiets utrikespolitiske talesperson – Kerstin Lundgren – för nyfikna Vimmerbybor i går kväll på MX World. 

– Många krafter försöker destabilisera, det är många extrema rörelser och det är ett osäkert läge som kräver en annan omsorg än vi har haft. Vi löser det inte med "snällhet" som Margot Wallström tror. Säkerhet bygger vi tillsammans, säger Kerstin Lundgren (C). 

För ett drygt år sedan svängde Centerpartiet i frågan kring ett medlemskap i Nato. Centerpartiet har historiskt varit emot ett Nato-medlemskap, men nu vill att Sverige ansluter sig till försvarsalliansen. Sverige är alliansfritt, men har sedan i somras ett värdlandsavtal med Nato.

– Vi lever i en tid av osäkerhet och osäkerheten har inte varit större sedan andra världskriget. Vi har en ledare i Ryssland som bryter mot internationella normer och internationell rätt och en Trump som också signalerar att han inte vill följa de rättesnören vi känner till i västvärlden. Vår hållning är inget mellanläge, det räcker inte med bilaterala avtal, det är mer oroande och mer allvarligt. Vi bygger säkerhet tillsammans och Centerpartiet är för ett medlemskap i Nato.

Mer rädda för Putin

Kerstin Lundgren (C), som har suttit i riksdagen sedan 2002, var i USA under valets slutskede och bevittnade de båda presidentkandiaterna på nära håll. Att Donald Trump valdes till president påverkar inte hennes syn på ett Natomedlemskap. 

Hon tycker också att vi i Sverige bör vara mycket mer rädda för Vladimir Putin än för Donald Trump. 

– Hur Trump kommer agera vet vi inte och vi vet inte mycket om hans politik, men del av hans signaler pekar på att han är väldigt påverkbar. Jag har på nära håll följt utvecklingen i Ryssland och är rapportör för Georgien, där Ryssland gick in 2008. Putin har visat att han är beredd att ändra Europas karta med militära medel och vi vet att man rustar upp i Kaliningrad. 

Centerpartiet i Vimmerby hade tillsammans med bland annat Studieförbundet Vuxenskolan bjudit in utrikeskännaren till Vimmerby. 

– Vi är glada att ha henne här, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Fotnot: Centerpartiet hade valt att hålla sin kväll med Kerstin Lundgren på MX World i Vimmerby. Där är Dagens Vimmerby portade, vilket gjorde att vi dessvärre inte fick närvara. Däremot höll Kerstin Lundgren en pressträff med media innan hon började prata världspolitik på MX World. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt