Annons:

  • Centerledaren besökte trakten:

    Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok besökte Gamlebygymnasiet och en gård i veckan. Foto: Pressbild

  • Centerledaren besökte trakten:

    Muharrem Demirok fick provköra en traktorgrävare.

Centerledaren besökte trakten: "Inte ett korvöre till landsbygden"

Centerpartiet har motvind i opinionen. Partiledaren Muharrem Demirok är just nu ute i landet för att träffa väljare. I måndags hade en heldag i Västerviks kommun.
– Med tanke på hur mycket man pratade landsbygd i valrörelsen har det gått snabbt att glömma den, säger Demirok om regeringen.

Annons:

Muharrem Demirok valdes till ny partiledare i våras. Han har nu lagt mycket tid på att åka runt i Sverige. Delvis som ett svar på Centerpartiets kräftgång i opinionen. 

I valet 2022 fick partiet endast 6,7 procent av rösterna. Ännu har man inte lyft i opposition. 

– Jag är mån om att besöka så många län som det bara går. Jag har snart besökt alla län i hela Sverige. Det är ett sätt att försöka få med mig mycket mer till det politiska förändringsarbete vi är inne i. Vi gjorde inte det valresultat vi hade önskat och då gäller det att lära sig av det, vara ödmjuk och göra sin hemläxa. Ska vi lägga om vår politik måste vi resa mer runt om i landet och träffa dem som berörs av den politk som förs. Stockholmsredaktionerna tycker att det är kusligt att jag reser så mycket, men jag har sagt att jag kommer resa ännu mer, berättar Muharrem Demirok i samband med sitt besök i Västerviks kommun.

Han har nyligen avslutat en sommarturné där han varit ute i landet sedan mitten av augusti. På måndagen besökte han först naturbruksgymnasiet i Gamleby. 

– Jag har besökt flera naturbruksgymnasium i Sverige och imponeras av det arbete som görs av framtidens lantbrukare. Det är dessa som ska leda den gröna omställningen och det är imponerande att se deras framtidstro. Det är hög kvalitet på våra utbildningar. Vi har lagt förslag sedan tidigare om ett ökat startstöd för unga lantbrukare, så man har god likviditet när man kliver in. 

Ge lantbrukare andrum

Efter besöket i Gamleby åkte han till gården Öndal för att möta ägare och anställda. Där fick han höra mer om verksamheten på gården. 

– Det var intressant att se verksamheten, framtidstron och höra om utmaningarna där, inte minst beroende på regelverk och klimatförändringar. Det finns en hel del för oss att göra. När det var som värst, med torkan, hade vi behövt driva på mer för att ge lantbrukare andrum och torkstödsgaranti. Klimatförändringarna påverkar lantbrukarna och man behöver fundera över hur man kan stötta upp lantbruket. 

Det finns för mycket osäkerhet i att vara lantbrukare, menar Muharrem Demirok. 

– Vi har sett klimatförändringarna med extrema år som skapar en stor osäkerhet kring skörden. Vi har också sett hur kriget i Ukraina påverkat lantbruket och att det exempelvis är svårt att få tag i mineralgödsel, vilket påverkar förutsättningarna. Vi behöver öka självförsörjningsgraden dramatiskt, annars biter vi oss själva i svansen. För att kunna öka självfinansieringsgraden behöver vi se till att lantbruket får rätt förutsättningar. 

"Inte blivit ett korvöre"

Det är omöjligt att betrakta lantbruket som en miljöfarlig verksamhet, anser centerledaren.

– Därför behöver vi se över de regelverk som finns. Att se på en grundbult i vårt civila försvar som en miljöfarlig verksamhet – det går inte. Regelförenklingar måste genomföras. Både kommuner och regioner behöver ett tydligt stöd, så man inte drar in på inköpen av svenska livsmedel. Det offentliga bör i stället göra tvärtom och öka inköpen av närproducerade livsmedel. Vi behöver också se över skatter och sänka både dem och arbetsgivaravgifter. 

Gör regeringen för lite?

– Med tanke på hur mycket man pratade om landsbygden i valrörelsen har det gått snabbt att glömma den. Så fort man klev in i Regeringskansliet var det bortglömt. Man viftade med falukorv i valrörelsen, men det har inte blivit ett korvöre till landsbygden. Jag tycker det är under all kritik. 

Efter besöken väntade ett medlemsmöte i anslutning till gården. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt