Annons:

Vimmerby del i nytt mångmiljonprojekt – ”Jätteviktigt”

Leif Larsson är vice ordförande i Strukturfondspartnerskapet som fördelat åtta miljoner till ett projekt som Vimmerby är delaktigt i. Foto: Simon Henriksson

Vimmerby del i nytt mångmiljonprojekt – ”Jätteviktigt”

Vimmerby kommun är en av tre småländska kommuner som valts ut till ett nytt mångmiljonprojekt. Totalt ska cirka åtta miljoner gå till att minska sjukfrånvaron och ohälsan på arbetsmarknaden.

Annons:

Projektägare är Försäkringskassan och förutom Vimmerby är Torsås och Ljungby del av projektet. Pengarna kommer från EU:s strukturfonder, där Vimmerbypolitikern Leif Larsson (C) sitter som vice ordförande i Strukturfondspartnerskapet.

– Jag kan inte projektet i detalj, däremot var det självklart att prioritera de som är långtidssjukskrivna och att jobba aktivare med dem. Det känns roligt att få prioritera ett projekt som kommer hemmaplan till del. Att Försäkringskassan valt Vimmerby kommer sig av att man ser möjligheter att göra något bra här.

En miljard i potten

Småland, Öland och Gotland har tilldelats drygt en miljard ur EU:s strukturfonder mellan 2014-2020.

– Strukturfonderna handlar om att hitta nya vägar att komma åt de problem vi har. Vi har en kompetensbrist i offentlig och privat verksamhet och behöver ha ut alla ut i arbete. Strukturfonden är vårt enskilt största sätt att jobba med regional utveckling.

Vad kan projektet betyda för långtidssjukskrivna?

– En del av projektet handlar om att pröva nya vägar. I bästa fall kan det göra mycket för den enskilde. Kompetensförsörjningsfrågor är jätteviktiga på för den lokala utvecklingen och den regionala tillväxten.

Tio projekt fick grönt ljus

Utöver projektet med Försäkringskassan gav Strukturfonderskapet i dag klartecken till tio projekt för totalt cirka 60 miljoner. Projekten som har anknytning till Kalmar län är följande:

  • Regionförbundet i Kalmar län får knappt 600 000 kronor för att ta fram en tillgänglighetsguide för att visa vilka turismanläggningar, restauranger och aktiviteter som är tillgängliga för människor med funktionshinder.
  • Torsås kommun beviljas 4,6 miljoner för att stärka möjligheterna för att få ut nyanlända på arbetsmarknaden.
  • Coompanion Jönköpings län får 3,8 miljoner för att vidga innovationsbegreppet och bredda näringslivet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt