Annons:

Flera alternativ i förstudien – beslut om ny skola väntas i höst

En ny skola ska byggas i Vimmerby tätort. Foto: MostPhotos

Flera alternativ i förstudien – beslut om ny skola väntas i höst

En ny grundskola ska byggas i Vimmerby tätort. Men vad som händer med AL-skolan är fortfarande ovisst.
– Vi har flera alternativa spår, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C). 

Annons:

För snart fem år sedan presenterade den dåvarande majoriteten, bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna, planerna på en helt ny skola i Vimmerby. 

I januari 2019 togs beslut om att påbörja en förstudie och den förstudien har nu nått kommunstyrelsens bord. 

– Vi har bara fått den för påsyn till oss och den kommer tas upp igen i juni, säger Marie Nicholson, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Förstudien pekar ut möjliga och lämpliga platser för en ny skola och hur man ska göra med Astrid Lindgrens skola respektive Vimarskolan. 

– Det handlar om vilken väg vi ska gå, vilka möjliga platser där en ny skola kan finnas och vad man ska göra med AL-skolan och Vimarskolan om högstadiet lämnar dessa två för en ny skola. Förstudien pekar ut ett antal olika alternativ, säger Nicholson.

Inte behandlats politiskt

Förstudien har ännu inte behandlats politiskt. 

– Vi har inte haft diskussionen i kommunstyrelsen än, så vi får återkomma till det. Det här en stor fråga framöver och en stor investeringsutmaning för oss, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C). 

När kan ett beslut komma?

– Ett inriktningsbeslut kan nog tas efter sommaren. Det kan då handla om ett beslut att bygga en ny skola x antal år i framtiden. Det blir ju inte ett beslut där vi säger byggstart med en gång, säger Käll.

Vara kvar eller lämna AL?

Hur kommunen ska ha råd att finansiera en ny skola är ännu oklart. Kommande år väntar stora investeringar i form av en ny förskola och ett äldreboende. 

– Det här handlar om stora pengar och det är en förändring av våra skolverksamheter, där högstadierna flyttar ut. Det handlar om flera olika steg under flera år. Men det är rimligt att komma fram till ett år då högstadiet ska stå klart. Vi måste även komma fram till en finansiering som är hållbar och ansvarsfull. Det får vi använda våra semesterveckor till, säger Nicholson.

Vad säger förstudien om kostnad?

– En ny skola ligger någonstans mellan 220 och 300 miljoner kronor. Det är ungefär vad vi har pratat om och är en ganska realistisk bedömning, tror vi. Sedan tillkommer arbete på skolorna för att anpassa Vimarskolan och AL-skolan efter det här eller alternativet att lämna AL-skolan helt och hållet. Det är beslut som måste fattas.

Vilka alternativ finns?

– Det är framför allt de två alternativen, att använda AL-skolan som grundskola eller lämna helt och hållet. Det är olika kostnader för det naturligtvis. Det är billigare att stanna. Trängseln på AL försvinner om högstadiet lämnar och då kan man tillskapa grupprum och liknande. 

– Det finns flera alternativa spår och vi siktar på att ha ett spår i augusti, säger Jacob Käll.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt