Annons:

Inget skolbeslut i kväll – oppositionen fick igenom återremiss

Majoritetens Helen Nilsson (S).

Inget skolbeslut i kväll – oppositionen fick igenom återremiss

Något inriktningsbeslut om en ny skola i Vimmerby stad fattades inte i kväll. Det blev votering och den vann majoriteten med 25-18, men i och med att det räcker med en tredjedel av ledamöternas motstånd för återremiss blev det inget beslut. – Det är ingen idé att stå här och debattera när det är klart att det är återremiss som gäller, sade Helen Nilsson (S).

Annons:

Den lila majoritetens förslag om att de vill bygga en ny skola i Vimmerby stad slog ned som en jättebomb tidigare i år. 

Ända sedan dess har debatten gått varm – och i dag var tanken att ett inriktningsbeslut skulle tas. 

Så blev det inte. Som väntat blev det återremiss av ärendet. 

Här nedan får ni en hel del från den debatt som följde mellan majoritet och opposition:

– Vi vill göra en långsiktigt hållbar investeringsplanering. Vi har ett behov av att utreda vad vi ska investera i först. Vi har ett eftersatt underhåll på många fastigheter och en av dem är AL-skolan. Det måste vi ta ansvar för och vi tycker inte att vi är redo, därför yrkar vi givetvis återremiss. Vi vill ha en bredare beredning, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

– AL-skolans lokaler är inte tidsenliga. Det vet vi alla. Med andra ord, AL-skolan räcker inte till. Att förbättra gamla lokaler, det är så Centerpartiet alltid har gjort. Det är därför vi nu sitter där vi sitter med AL-skolan, säger Helen Nilsson (S). 

– Om jag minns rätt, från 8 november, så var det en lång lista på olika behov. Om jag räknade rätt närmare bestämt 400 miljoner. Då var inte en ny skola inräknad, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

– Nej, det är därför vi bollar in den här. Vi måste planera långsiktigt. Det kanske inte kommer vara görligt, men vi måste få in skolan i diskussionen. Därför röstar jag bifall till inriktningsbeslutet, avslutade Helen Nilsson (S).

– Du säger att vi måste få in det. Det är en utredning av skolan i tätorten du säger att du vill göra. Det är ett inriktningsbeslut för att bygga en ny skola, det är det vi menar med kortslutning i systemet, replikerade Nilsson Nachtweij (C). 

"Börjar i fel ände"

Kristdemokraternas Ola Gustafsson (KD) tog sig upp i talarstolen härnäst. 

– För några få veckor sedan fattade vi beslut om kommunens budget och investeringsbudget för 2017 och även en plan till 2021. Det är klart att det kan vara trevligt att tänka sig en ny skola. Men här vill man fatta ett inriktningsbeslut och problemet med ett inriktningsbeslut innebär att vi lägger en död hand över den renovering som behöver komma igång på AL-skolan. Vi skjuter det framför oss. Jag tycker att majoriteten börjar i fel ände, sade Gustafsson, som i första hand röstade för återremiss och i andra hand avslag. 

Lars Johansson (V): 

– Vi måste gå in med inställningen att vi inte har råd att investera. Sedan finns det vissa saker som är nödvändiga. Jag kan tycker att det är bra att göra en översyn av skolförslaget. Vi ställer oss bakom C, att utreda hela skolstrukturen.

Helen Nilsson (S) igen: 

– Ett inriktningsbeslut betyder inte att vi har beslutat det, utan att vi vill göra det. Vi behöver se över hur vi ska göra med skolan och då framförallt AL-skolan. Det finns inte tillräckligt med lokaler om vi skulle växa mer. Området runt AL-skolan är inte heller utbyggnadsbar. Det gör att den skolan inte kan växa. Vad kan man göra med AL-skolan? Det är ett större frågetecken tycker jag. Jag vet att investeringarna är tuffa och kanske är det så att det är där det faller. Men det vet vi inte förrän vi har tittat på det. 

Lars Johansson (V) igen: 

– Vart är inriktningsbesluten för förskolor, äldreboenden och annat? Men det är en helhet och så ska vi jobba också. Vi är egentligen inte osams. 

"Bekanta som gått i äldre skolor"

Sverigedemokraternas Sandor Högye: 

– Man får höra en del ganska kul grejer här. Det jag inte förstår är att lokalerna skulle vara gamla. Jag har haft bekanta som har gått i mycket äldre skolor. Vi ställer oss bakom Centerpartiets förslag om en återremiss. 

Helen Nilsson (S): 

– Det är ingen idé att stå här och debattera utan det står klart att det är återemiss som gäller. 

Efter votering blev det 25 ja till ett inriktningsbeslut och 18 nej. Det innebär att det blir återremiss för ärendet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt