Annons:

Fredrik från Rumskulla siktar högt i Vasaloppet: ”Det är drömmålet i år”

Uppladdningen är gjord. Fredrik Nilsson siktar högt i Vasaloppet på söndag. Foto: Linus Johansson

Fredrik från Rumskulla siktar högt i Vasaloppet: ”Det är drömmålet i år”

Fredrik Nilsson, 21, är Vimmerby kommuns bästa skidåkare. Förra året körde han in på plats 371 i Vasaloppet. På söndag siktar han högre än så.
– Topp 300 ska jag absolut vara. Kan jag komma ner mot plats 250 vore det bra, det är drömmålet i år, säger Fredrik Nilsson.

Annons:

Fredrik Nilsson, som bor i Rumskulla, har haft en fin utveckling som skidåkare de senaste åren. 2016 körde han sitt första Vasalopp och slutade på plats 660. Förra året gick det, trots skadeproblem, betydligt bättre än så. Då körde 21-åringen in som 371:a.

Startar i led 1

På söndag står han för tredje gången vid starten i Sälen för att ta sig de nio milen till Mora. Och Fredrik Nilsson, som tävlar för Nybro Skidklubb, siktar högt.

– Topp 300 ska jag absolut vara. Kan jag komma ner mot plats 250 vore det bra, det är drömmålet i år. Sen är det klart att det är stora steg att ta för att kunna ta sig uppåt. Det blir hårdare och hårdare för varje placering, konstaterar Fredrik Nilsson.

Vid starten kommer han att stå i det första startledet, precis bakom elitåkarna.

– I de seedningslopp jag kört den här säsongen har jag stabilt kvalat in till led 1. Det känns bra. Nu ska jag försöka se till att stå längst fram där så att jag får bra ryggar från start.

Årets höjdpunkt

Precis som för många andra är Vasaloppet något av årets höjdpunkt för Fredrik Nilsson. Det är i det klassiska långloppet han allra helst vill prestera ett toppresultat.

– Det är klart att jag längtar till Vasaloppet. Det är ju det loppet alla frågar om och man sätter en press på sig själv också. Jag kan inte säga något annat än att det är det stora målet för året. Men i år har jag tävlat mer frekvent och det är ju roligare att ha en jämnare säsong. Jag vill prestera på topp i flera lopp, säger Fredrik Nilsson.

Precis under eliten

Som ungdom sysslade Fredrik Nilsson med både fotboll och tennis, men för fem år sedan bestämde han sig för en satsning på längdskidor och rullskidor.

– Jag stod i valet och kvalet, men hade ett stort intresse för just skidåkningen. Det var det jag fastnade för och på senare år har det blivit mer och mer av den varan.

Hur hårt skulle du säga att du satsar?

– I och med att jag jobbar heltid också så kan man väl säga att det är en deltidssatsning. Jag är ingen elitåkare, men är precis där under. Målet är ändå att ta kliv. Min satsning ligger mest på att åka långlopp så jag vill ta mig in i elitledet i Vasaloppet till exempel. Det är mycket tid som måste läggas för att nå dit.

Tog SM-medalj i somras

I somras uppskattar Fredrik Nilsson att han tränade runt 15 timmar i veckan.

– Hur mycket jag tränar beror på vilken period på året det är, men i somras snittade jag 15 timmar i veckan. Mer än hälften av den träningen lade jag på rullskidor. Sen var det förstås löpning och styrketräning och så lite cykel också.

Fredrik Nilsson är för övrigt mycket duktig på rullskidor, och tog en SM-medalj sommaren 2017.

– Jag tävlar rätt flitigt på rullskidor så SM var ett stort mål.  Jag skulle nog säga att jag är bättre på rullskidor än på snö. Det blir väl så när man bor här nere, skrattar Fredrik Nilsson.

Ladda mentalt och fysiskt

Redan på torsdag bär det av mot Sälen för att få en så bra uppladdning som möjligt.

– Fredag och lördag går åt till att få ordning på skidorna. Det blir en del test av materialet då. Sen handlar det om att ladda mentalt och fysiskt och försöka få lite överskott i kroppen.

Hur mycket tränar du den sista månaden inför loppet?

– Senaste månaden har jag tävlat en del så då har det blivit runt tio timmar i veckan. Det har varit mycket snöpass och intervaller. Sen har det blivit en del styrketräning också för att hålla den delen uppe.

Hårdare satsning?

Med tanke på sin ålder har Fredrik Nilsson förstås rejäla möjligheter att utvecklas ytterligare. Hur hårt han kommer att satsa framöver återstår att se.

– Många som inte är heltidssatsande placerar sig ändå bra i till exempel Vasaloppet. Sen är det ju så att om jag ska vara en riktig långloppsåkare så kan jag inte bara köra ”Vasan”. Det skulle vara kul att kunna vara med och hävda mig bättre i långloppscupen i Sverige till att börja med.

Är du sugen på att göra en satsning på att köra de större långloppen även utomlands?

– Det hade varit jättekul. Men då är det ännu mer tid som måste läggas och det ska fungera med livet i övrigt. Vi får se vad som händer i framtiden.

”Starten är väldigt viktig”

För ett lyckat resultat på söndag är det förstås en hel del som måste fungera för Fredrik Nilsson.

– Starten är väldigt viktig. Man måste vara offensiv där och komma med i en bra grupp. Kosten måste ha fungerat bra innan loppet och det måste funka med drickan under loppets gång. Sen är det klart att mycket handlar om dagsformen och den mentala styrkan.

Vad föredrar du för väder på söndag?

– Jag vill inte ha för snabbt före utan hellre som förra året med lite nysnö så att man får jobba lite för det. Men jag vill inte ha något riktigt grisföre heller utan helst något mellanting, säger Fredrik Nilsson.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt