Annons:

Anton om sjuka poängstatistiken – och drömmen som kan bli sann

Anton Carlsson slutade sjua i södra Hockeyettans poängliga med sina 19 assistpoäng. Foto: Ossian Mathiasson

Anton om sjuka poängstatistiken – och drömmen som kan bli sann

Inte ett enda mål på 18 matcher. Trots det slutade Vimmerby Hockeys Anton Carlsson sjua i poängligan i den södra Hockeyettan.

– Det är mycket tllfälligheter. Så länge laget vinner kan jag stå på noll mål resten av säsongen, säger Vimmerbyforwarden med tanke på sin minst sagt unika poängrad.

Annons:

De fyra senaste säsongerna har Vimmerbykillen Anton Carlsson vuxit ut till en spelare som gör en hel del poäng i Hockeyettan. Den här säsongen är inget undantag. Den stora skillnaden är att målen, hittills, helt har uteblivit. Med sina 19 assistpoäng var han ändå sjua i poängligan i grundserien.

– Det är väl lite slumpen att jag inte lyckats peta in någon puck. Trots det tycker jag ändå att jag har gjort en godkänd grundserie, varken mer eller mindre. Men visst kunde den varit vassare. Jag börjar väl ramla in i samma fack som "Jagge" (Jakob Karlsson, lagkapten i VH) i och med att jag börjar komma upp i åldern. Förhoppningsvis blir jag bättre ju längre säsongen går, skrattar Anton Carlsson.

Du är ändå van att göra en del mål?

– Ja, men som sagt, det är mycket tillfälligheter. För ett par år sedan hade jag funderat mer på det. Samma sak om vi inte hade vunnit matcher, då hade det varit tuffare. Så länge laget vinner är det inget jag tänker på. Jag har skjutit betydligt mindre i år, jag tror inte ens att jag har snittat ett skott på mål per match och då är det svårt att göra mål. Sen har jag haft en lite annan position i powerplay också, nu är det andra spelare som stått där och petat in puckarna.

Extremt bra i powerplay

Vimmerby svarade för en klart godkänd grundserie och var tidigt klart för spel i Allettan efter jul. Laget slutade fyra i tabellen, sex poäng bakom ettan Karlskrona.

– Vi gjorde en stabil och fullt godkänd grundserie. Jag tycker att vi tog vid där vi slutade mot Nybro förra säsongen. Vi har spelat vårt spel och hållit fast vid det. Jag tycker också att vi har blivit lite mognare i vårt spel och att vi höll nollan i de tre sista matcherna i grundserien, när vi inte hade något att spela för, säger mycket om oss som lag. Ser man till förlusterna, bortsett från någon enstaka, har det varit tajta och bra matcher. Vi har hittat en ganska jämn nivå på vårt spel. Det viktigaste är att vi känner att vi var med i matcherna mot alla lag, säger Anton Carlsson.

En spelform där VH varit extremt bra under grundserien är powerplay. Där var Vimmerby överlägset bäst i serien med sina 36,54%.

– Det blir svårt att hålla de siffrorna i Allettan. Vi har legat lite för högt mot vad som är rimligt egentligen. Nu kommer vi att möta bättre lag hela tiden och de kommer att scouta oss mer. Samtidigt kommer det vara så pass tajt att det blir viktigt att fortsätta producera i powerplay för att kunna vinna matcher. Vi har en del vi kan lägga till i det spelet, bland annat kan jag börja skjuta mer, haha.

Kontinuitet talar för VH

Allettan startar med ett prestigefyllt derby borta mot Tranås den 28 december.

– Det är alltid kul att möta Tranås och det är ju derbyn vi går miste om när vi är i olika grundserier. Det blir en bra match att starta med efter ett par veckor matchledigt. Det kommer att bli en het match och det lär smälla redan i första bytet. 

Sedan grundserien tog slut har Vimmerby förstärkt truppen med två klasspelare i form av Christoffer Törngren och Jakob Heljemo.

Vad är målsättningen i Allettan?

– Att vara med i toppen. Vi vet ju att det är en fördel framåt ju högre upp i tabellen man kommer. Känslan är att det är jättejämnt mellan alla lag och det är upp till oss om vi vill vara med där uppe.

Vad talar för er?

– Att vi har haft kontinutitet. Många spelare är kvar från förra året och vi har kunnat bygga på samma kedjor nästan hela säsongen. Vi spelar en ganska unik hockey där vi håller mycket i pucken.

Pekar ut flera konkurrenter

Anton Carlsson nämner flera lag som starka utmanare om topplatserna i Allettan.

– Karlskrona och Kristianstad är alltid vassa. Halmstad har också gjort det bra, de får alltid ihop det. Sen blir nog Tranås svårslagna, de kommer få ihop det bra med Phil (Horsky, tränare) och Mariestad har en jäkla spets.

Allettan är dock långt ifrån ett slutmål för VH. Laget siktar betydligt högre än så. Är det i år som det kommer att spelas en historisk kvalserie till HockeyAllsvenskan i Vimmerby? Med värvningarna av Törngren och Heljemo har chanserna kanske aldrig varit större.

Vad talar för att ni tar er hela vägen till kvalserien i år?

– Det klassiska de senaste åren har ju varit att vi fallit i den sista matchen innan kvalserien. I år tycker jag att vi kanske har en lite bredare trupp än tidigare och vi kanske ligger lite längre fram vid den här tiden på säsongen än vi brukar göra. Gruppen har dessutom samlat på sig mer erfarenhet.

Hur skulle det vara att spela en kvalserie till HockeyAllsvenskan med moderklubben?

– Det skulle vara skithäftigt. I stort sett är ju halva laget från Vimmerby. Att få göra det med moderklubben och att få dela det med alla, både i laget och i föreningen, vore otroligt roligt, säger Anton Carlsson.

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt