Annons:

V: Hänsynslöst att driva människor in i sjukdom

Igår, när jag lämnade min son på förskolan, fanns där en lapp med information om att en i personalen var sjuk. Och att det inte fanns någon vikarie. Resten av personalen fick täcka upp så gott de kunde. Och gissa om de kunde! Min son märkte ingenting. Inte jag heller.

Annons:

Men jag är säker på att personalen gjorde det.

Men gråt inte – Kommunen går mer plus än beräknat! Trettio miljoner istället för planerade sjutton!

Jag nås av berättelser om anställda på andra arbetsplatser runt om i Vimmerby kommun som sliter och kämpar och som inte vågar berätta öppet om sin situation av rädsla för repressalier.

Rädd för repressalier

Jag hoppas någon eller några av er en dag finner modet att berätta öppet om det. Det kan vara den snabbaste vägen till förändring, men jag förstår att det är svårt.

Man är rädd att i nästa ”omorganisation” straffas och förflyttas till en arbetsplats längre bort med längre resor och ett annorlunda livspussel som följd, med nya arbetsuppgifter och nya kollegor att lära känna.

Men gråt inte – Finansen går strålande! I augusti låg den tjugotre miljoner bättre än budgeterat!

Tillbaka nästa dag

Det finns medarbetare där ute som det ibland brister för. De gråter öppet på sin arbetsplats för att de känner att de inte orkar fortsätta som de gör och för att ingen tycks se och ingen tycks vilja lyssna. Ändå är de tillbaka igen nästa dag. Och nästa. De fortsätter att kämpa. För lönen och den trygghet den ger, för sina kollegor och för de människor deras arbete gör en stor skillnad för, för våra barn, för våra gamla, för alla de som rör sig i städade lokaler och för många fler.

Men gråt inte! – Kommunen betalar av på sina lån i en rasande takt! Mycket högre än planerat!

Inte lika prioriterade

Ni är alla en viktig resurs! Kanske den viktigaste kommunen har. Ni är alla prioriterade! Bara inte riktigt lika mycket som att gömma undan pengar i budgeten för att sedan kunna plocka fram dem och visa ett rejält överskott.

Men gråt inte! – Det finns goda möjligheter att kommunens plusresultat vid årsskiftet visar sig vara ännu större än trettio miljoner.

Skulle göra stor skillnad

Vad betyder några dagars extra sjukskrivning och pressande arbetsförhållanden jämfört med det?

Överskott är viktiga.

Men det är såklart människor också.

Om vi bara använde en del av överskottet till att förbättra arbetsmiljön skulle det göra stor skillnad. Vi skulle fortfarande ha överskott, samtidigt som många människor skulle må bättre. Det är hänsynslöst att driva människor in i sjukdom när vi faktiskt kan göra någonting åt det!

Jens Stenman af Ekenstam

Vänsterpartiet Vimmerby

Fråga

Håller du med?

Ja
Nej
Rösta Se resultat

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt