Annons:

Hon kommer ersätta Young för V:

Sandra Sjöblom ersätter Pia Young i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Arkivbild

Hon kommer ersätta Young för V: "Håller med i Pias kritik"

Pia Young (V) lämnar barn- och utbildningsnämnden delvis i protest mot de ekonomiska förutsättningarna. Hon ersätts av Sandra Sjöblom (V), som också instämmer i kritiken.
– Det är fruktansvärt att det har gått så långt att man måste skära ner, säger hon.

Annons:

I veckan kom nyheten att Pia Young efter otaliga år lämnar Vimmerbypolitiken. Hon gör det på grund av en flytt till Västerviks kommun – men också i protest till den förda politiken. 

Hon vill absolut inte spara på barn och kan därför inte vara kvar i barn- och utbildningsnämnden. Vänsterpartiets plats i barn- och utbildningsnämnden kommer tas av Sandra Sjöblom.

– Jag har under två mandatperioder suttit som ersättare så jag vet vad uppdraget innebär. Jag tycker det är en viktig nämnd att kunna påverka i. Barn och deras utbildning är helt avgörande för vår framtid, säger hon. 

Pia Young är mycket kritisk till neddragningarna som redan skett inom inte minst grundskolan, med minskad skolpeng och så vidare. Hur ser du på hennes kritik och vad är din ingång i det? 

– Jag håller med i Pias kritik. Det är fruktansvärt att det har gått så långt att man måste skära ner. Men som man gjort i skolfrågan med utredning och nedskärning behöver man således även göra i hela kommunen. Var kan man spara in? Vad är inte nödvändigt just nu i dessa svåra tider att bevara? Barn och deras rätt till god utbildning och resurser de är i behov av måste alltid gå först.

Första tunga uppdraget

Hon tycker att nämndens ekonomiska läge är tufft. Men hon anser också att man måste rikta blicken mot varför barn- och utbildningsnämnden har bekymmer.

– Om jag utgår från hur en enskild resonerar kring sin egen ekonomi så tänker jag att där pengar drar iväg mest är där man behöver spara in. För BUN:s räkning är den största utgiften gymnasiet och utgifterna för elever som väljer ett annat gymnasium. Vad kan kommunen göra för att vända den trenden? Samtidigt, som med Pias kritik, det borde inte vara nämnden som ska "spara". Det måste finnas alla de pengar som nämnden kräver för att göra rätt för barnen och deras behov, säger hon och fortsätter:

– Om det så ligger på statligt plan eller inte, den sittande regeringen bidrar knappast till kommunernas välfärd. 

Det här blir Sandra Sjöbloms första tunga uppdrag för Vänsterpartiet.

– Nu är det oerhört stora skor att fylla. Jag känner mig ärad och taggad att försöka fylla dem.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt