Annons:

S: Helt rätt att kräva kollektivavtal

Det är helt rätt att kräva kollektivavtal när man gör offentlig upphandling. Kanske bör vi gå steget längre, som Kalmar kommun gjort. När företrädare för Företagarna skriver att ”De nya EU-direktiven inom upphandlingsområdet bedöms inte förändra rättsläget i denna fråga.” så gör vi en annan bedömning. Och vi är inte ensamma.

Annons:

Redan 2014 fattade Kalmar kommun ett enigt beslut som bland annat innebär tydliga krav på kollektivavtal samt en rad andra direktiv för att nå en mera ansvarsfull upphandling. Inledningsvis ur deras upphandlingspolicy: ”Kalmar kommun ska genom ansvarsfulla och medvetna upphandlingar och inköp medverka till utvecklingen av ett hållbart samhälle, som präglas av miljötänkande, demokrati, solidaritet och rättvisa villkor.”

Kalmar kommun kräver inte bara kollektivavtal utan det handlar om ekonomiska aspekter, meddelarfrihet och att leverantörer inte får ha koppling till så kallade skatteparadis. Kalmar kommun kräver också att det tas sociala hänsyn vid större upphandlingar så att personer som står långt från arbetsmarknaden bereds möjlighet till sysselsättning med ordinarie arbetsuppgifter. Dessa och flera andra krav gör att vi tycker att Kalmar kommun gott kan tjäna som en förebild i upphandlingssammanhang.

”Kollektivavtal ska tillämpas”

Regeringen, med civilminister Ardalan Shekarabi i spetsen, tog redan 2014 initiativ till att få en lagtext som gör möjligt att ställa krav på kollektivavtal.

Ur DN, 20141222: ”Mot den här bakgrunden beslutar regeringen i dag att ge en särskild utredare i uppdrag att analysera hur krav på villkor enligt kollektivavtal kan föras in som uttryckliga bestämmelser i de nya kommande upphandlingslagarna och lämna förslag på hur sådana bestämmelser ska utformas. Vidare ska utredaren analysera hur krav kan ställas på att varor, tjänster och byggentreprenader produceras, tillhandahålls och utförs under sådana förhållanden att ILO:s kärnkonventioner respekteras. För arbete som inte utförs i Sverige ska lagar och kollektivavtal som gäller där arbetet utförs tillämpas.”

Rakt och tydligt

1 september 2015 överlämnade utredningen ett delbetänkande som rör just villkor på arbetsmarknaden (SOU 2015:78) där det bland annat står så här: ”Genom att ställa särskilda arbetsrättsliga kontraktsvillkor om att det arbete som avses i upphandlingen ska utföras i enlighet med arbetsrättsliga lagar och kollektivavtal kan den offentliga upphandlingen bidra till att de som arbetar i uppdrag som finansieras med offentliga medel gör det med skäliga arbetsvillkor.

Betänkandet innehåller författningsförslag som syftar till att uppfylla de skyldigheter och utnyttja de möjligheter som 2014-års upp-handlingsdirektiv ger i fråga om att ställa villkor enligt kollektivavtal i offentlig upphandling.”

Rakt och tydligt, bedömer vi. Därför är vi övertygade om att från april 2016 när Sverige genomför detta så kommer Vimmerby kommuns beslut att vara helt i takt med gällande lagstiftning.

Kenneth Björklund och Helen Nilsson

Socialdemokraterna Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt