Annons:

S har kraftigt övertolkat EU-direktivet

Kenneth Björklund och Helen Nilsson från Socialdemokraterna i Vimmerby har kommenterat vår artikel om att det är olagligt och olämpligt att ställa upphandlingskrav på kollektivavtal. De hävdar att det är helt rätt att kräva kollektivavtal i offentlig upphandling. Detta är dock helt fel.

Annons:

Beslutet som Vimmerby kommunfullmäktige har röstat igenom handlar om att ställa krav på anslutning till kollektivavtal i alla offentliga upphandlingar. I linje med vad vi tidigare sagt är sådana krav olagliga. Vi kan konstatera att detta även har framförts av Vimmerbys egen kommunstyrelseförvaltning, som rekommenderat kommunen att inte fatta detta beslut. Kommunstyrelseförvaltningen hänvisar uttryckligen till ”det som inköpschefen skriver i sitt yttrande, d v s att den nuvarande upphandlingslagstiftningen inte medger att krav kan ställas på en anbudsgivare att denne ska ha tecknat svenskt kollektivavtal.”

Trots denna avrådan – som även ligger i linje med vad tillsynsmyndigheten Konkurrensverket anser – har alltså kommunfullmäktige i Vimmerby kommun fattat beslutet, vilket är anmärkningsvärt.

Har övertolkat reglerna

Kenneth Björklund och Helen Nilsson hänvisar till att EU:s nya upphandlingsdirektiv gör det möjligt att ställa krav på anslutning till kollektivavtal. Sådana krav är dock varken tillåtna idag eller med de nya reglerna. Detta är en utbredd uppfattning, som bland annat delas av den särskilde utredare som föreslagit hur de nya EU-direktiven ska införas i Sverige. Vimmerby kommun har alltså klart övertolkat innebörden av de nya reglerna.

Utöver detta kan vi konstatera att S-politikerna även hänvisar till regeringens utredning om krav på villkor enligt kollektivavtal. Den utredningen får dock inte sammanblandas med frågan om krav på anslutning till kollektivavtal. Det handlar inte om samma sak:

  • I det första fallet är det möjligt även för företag utan kollektivavtal att vara med och tävla om kontrakten så länge de kan visa att de har arbetsvillkor som ligger i linje med specifika villkor som gäller enligt kollektivavtal. Sådana krav finns det rättsligt utrymme att ställa – fast det finns mycket stora rättsliga och praktiska frågetecken kring hur sådant kravställande ska gå till. 
  • I det andra fallet utestängs per automatik alla företag utan kollektivavtal, vilket i praktiken är många småföretag. Detta är otillåtet. Och det är alltså det kommunfullmäktige i Vimmerby har fattat beslut om att göra.

Den här diskussionen är nu över för vår del. Vi anser att beslutet bör tas upp till rättslig prövning och kommer att verka för detta. Kommunfullmäktige i Vimmerby har att följa lagen. 

Ulrica Dyrke, upphandlingsexpert Företagarna

Christoffer Lewinowitz, regionchef Företagarna Kalmar och Kronoberg

Marcus Alsér, ordförande Företagarna Vimmerby

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt